Közélet

Kvótareferendum: már nem lehet levélben szavazásra jelentkezni

Kvótareferendum: már nem lehet levélben szavazásra jelentkezni

2016. szeptember 17., szombat
Kvótareferendum: már nem lehet levélben szavazásra jelentkezni

Szombat délután 16 órakor lejárt a határidő, a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok eddig az időpontig kérhették felvételüket a névjegyzékbe, hogy az októberi népszavazáson levélben szavazhassanak. Aki a határidőig nem kérte felvételét a névjegyzékbe, nem voksolhat két hét múlva.

Az októberi országos népszavazáson akkor szavazhatnak a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok, ha szeptember 17-én 16 óráig felvetették magukat a levélben szavazók névjegyzékébe. Annak, aki a 2014-es országgyűlési választások előtt vagy azóta regisztrált, nem kellett újra kérnie a regisztrációt. Az, aki szombaton 16 óráig nem kérte névjegyzékbe vételét, nem voksolhat október 2-án, regisztrációja csak a kvótareferendum utáni országgyűlési választásra vagy országos népszavazásra lesz érvényes. A www.valasztas.hu oldal szombat reggeli adatai szerint 269 429 külhoni választópolgár szerepel a névjegyzékben, ez a szám várhatóan még növekedni fog a szombaton regisztráltak számával. A tájékoztató nem azt tartja nyilván, hogy mely országokból érkezett a kérelem, hanem azt, hogy a kérelmező melyik országba kéri az értesítést a névjegyzékbe vételéről. E szerint a legtöbben azt kérték, hogy Romániába ( 117 420) és Szerbiába (30 661) küldje az NVI a regisztrációs értesítést. Németországba 2264-en, az Amerikai Egyesült Államokba 970-en, magyarországi értesítési címre 1749-en kérték az NVI határozatát regisztrációjukról. A kettős állampolgárságot tiltó országokba 12 923-an kérték az értesítést, e-mailben pedig 97 993-en. A levélben szavazó a regisztrációkor választhatott postai kézbesítést, de kérhette a levélcsomagot külképviseletre vagy magyarországi településre is. Az NVI augusztus 29-én kezdte postázni a szavazási levélcsomagokat azoknak, akik ezt levélben kérték. A külképviseleten hétfőtől vehető át a szavazási levélcsomag, az átvételkor a választópolgárnak fényképes igazolvánnyal igazolnia kell személyazonosságát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.