Kutatók éjszakája: mintegy kétszázötven program Szegeden és Hódmezővásárhelyen

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kutatok_ejszakaja24_gs

Mintegy kétszázötven változatos és izgalmas tudományos program várja az érdeklődőket Szegeden és Hódmezővásárhelyen pénteken, délutántól éjfélig a Kutatók éjszakáján – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) egyre több fiatal kutató mutatja be szakterületét, és bár az események többsége a természettudományokhoz kapcsolódik, szó lesz az egészségtudományról, az irodalomról, a régészetről, a nyelvtudományokról, a művészetekről és a gazdaság világáról is.

Tartanak lézeres lövészetet, geoládakeresést, az érdeklődők megtanulhatják, hogyan kápráztathatják el barátaikat lézershow-val otthon, és szerveznek előadást a tudatmódosító növényekről is. Aki szeretné, megismerheti a génsebészet tudományát, ragaszthat csontvázat, játszhat Lego-robotokkal, megnézhet egy 3D nyomtatót, ismerkedhet a bogárgyűjteménnyel, és hallhat meglepő tényeket a patkányokról.

A Tanulmányi és Információs Központ falára térképek kerülnek fényfestéssel, izgalmas történelmi előadásokat hallhat a közönség a pozsonyi csatától kezdve a keresztény milíciáig; tartanak előadást a cybertér veszélyeiről az adatvédelem fontosságát és a zsarolóprogramokat is bemutatva, és a városba érkezik egy fizikabusz is.

Irodalmi előadások hangzanak el írók naplói alapján, az egyetem oktatói bemutatják a szegedi ö-ző nyelvjárással és a pletykákkal kapcsolatos kutatásaikat, de a látogatók képet alkothatnak arról is, milyen volt a divat a népvándorlás korában.

Hódmezővásárhelyen az SZTE mezőgazdasági karán a látogatók a többi közt elsajátíthatják a dísznövény-szaporítás alapvető fogásait, valamint növény- és rovarismereti teszten tehetik próbára tudásukat.

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. szegedi biotechnológiai központjában “munka” közben mutatják be az olajfaló baktériumokat és az áramtermelő mikrobákat.

Az MTA Szegedi Biológai Kutatóközpontjában a fénnyel készített és mozgatott mikrogépekkel, valamint az embert is érintő betegségek modellezési lehetőségeivel is megismerkedhetnek az érdeklődők. Az Országos Vérellátó Szolgálat szegedi központjában egy különleges utazáson kiderül, hogyan lesz a levett vérből életet mentő készítmény, de szó esik majd az őssejtdonációról és a szervdonációról is.

A programok közül néhány angol és német nyelvű, egy részük pedig előzetes regisztrációhoz kötött, mert a program helyszíne – labor vagy előadóterem – korlátozott befogadóképességű.

Előző sztori

Kézilabda: magabiztosan nyerte az SZKKSE az Eger elleni rangadót

Következő sztori

Szakértő: az első fagyokig maradnak a poloskák