Bulvár

Kényszergyógykezelésre ítélték a NAV-ellenőrt leszúró férfit

Kényszergyógykezelésre ítélték a NAV-ellenőrt leszúró férfit

2016. szeptember 9., péntek
Kényszergyógykezelésre ítélték a NAV-ellenőrt leszúró férfit

Elrendelte a kényszergyógykezelését a Fővárosi Törvényszék pénteken annak a férfinak, aki még tavaly februárban késsel támadt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) két intézkedő munkatársára Budapesten, egyikük a helyszínen meghalt. Az ítélet jogerős.

Az elsőfokú bíróság szerint nem állapítható meg a vádlott büntetőjogi felelőssége az évek óta fennálló tudathasadásos elmebetegsége miatt, ezért felmentette a férfit a különös kegyetlenséggel, hivatalos személy sérelmére, hivatalos eljárás alatt, több emberen elkövetett emberölés kísérletének vádja alól. Egyben elrendelte a kényszergyógykezelését, a férfi egészségi állapotát félévente felülvizsgálják. Az ítéletet az ügyész, a védő és a vádlott is tudomásul vette, így az pénteken jogerőre emelkedett. A vádirat szerint a NAV két kormánytisztviselője azért ment 2015. február 23-án egy XX. kerületi társasházi lakásba - ahol a vádlott együtt lakott a szüleivel - mert a férfi nagyobb adótartozást halmozott fel. A 35 éves férfi azonban nem kívánt együttműködni a hivatalos eljárásban, a sértettek táskáját és dossziéit kidobálta az udvarra, majd két - 19 centiméteres - késsel támadt az ellenőrökre, akiket a lakásban és az udvaron szurkált meg. Az ellenőrök nem tudtak elmenekülni a zárt udvarból. Az egyik NAV-ellenőrt a nyakán és a felsőtestén összesen 24-szer szúrta meg, ő a helyszínen meghalt. Társát, akit szintén számos szúrás ért a felsőtestén, a mentők életveszélyes állapotban vitték kórházba. Az az ellenőr, aki túlélte a támadást, a szakértő véleménye szerint depresszióban szenved a bűncselekmény óta, poszttraumás stressz zavarral és önértékelési zavarral küzd, és szorongáscsökkentőket kell szednie, pszichiátriai kezelésre szorul, esetében 40 százalékos rész-egészségkárosodást lehetett megállapítani. A pénteki tárgyaláson elhangzott: a gyilkossággal vádolt férfi - aki már korábban is állt pszichiátriai kezelés alatt kényszerképzetei és agressziója miatt, és jelenleg is ideiglenes kényszergyógykezelés alatt áll - azt mondta a kiérkező rendőröknek, hogy ő egy zsoldos, az ellenőrök pedig felderítők voltak, akiket ki kellett végeznie. Az ügyész perbeszédében kitért arra, hogy a férfit 2001-ben életveszélyt okozó testi sértés miatt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Felhívta a figyelmet arra, a vádlott tudathasadásos elmebetegsége, paranoid skizofréniája, téveszméi és agresszív magatartása évek óta fennáll, a bűncselekmény elkövetésekor képtelen volt felismerni tettének társadalomra veszélyességét, így nem állapítható meg a büntetőjogi felelőssége. Ezért indítványozta a vádlott felmentését és kényszergyógykezelésének elrendelését. A védő csatlakozott ehhez az indítványhoz, azt mondta, bár az orvosok megállapították a férfi betegségét, hiba volt őt kiengedni a korábbi kényszergyógykezelésről. Közölte, a vádlott nem szedte a gyógyszereit, a bűncselekmény elkövetésekor sem volt beszámítható állapotban. A vádlott az utolsó szó jogán azt mondta, megbánta, amit tett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.