Hamarosan indul az Országos Könyvtári Napok a Somogyi-könyvtárban

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

somogyi_konyvtar01kf“A nagy könyvtári beavatás” – ezzel a szlogennel csalogatja a könyvek szerelmeseit a Somogyi-könyvtár az Országos Könyvtári Napok programsorozatra. A szegedi bibliotékában és fiókkönyvtáraiban közel 80 program közül szemezgethetnek az érdeklődők, hagyományos és új rendezvények egyaránt várják a látogatókat.

Október 3. és 9. között ismét gazdag programkínálattal, többek között könyvbemutatókkal, író-olvasó találkozókkal, közönségtalálkozókkal, valamint gyermek és családi programokkal tarkított kulturális rendezvénnyel várja látogatóit a Somogyi-könyvtár. A hagyományos és várva várt kavalkád megyeszerte több fiókkönyvtárban és a Dóm téri központi könyvtárban valósul meg, közel 80 programmal, a bibliotéka így kívánja népszerűsíteni az olvasást, s szeretne teret adni a tanulásnak, ismeretterjesztésnek, a kultúrának.

Sikaláné Sánta Ildikó, a könyvtár igazgatóhelyettese a csütörtöki sajtótájékoztatón kiemelte, az Országos Könyvtári Napok idei programsorozatának szlogenje: “A nagy könyvtári beavatás”. Az ország több könyvtárával párhuzamosan a szegedi bibliotéka is megtölti olvasótermeit író-olvasó találkozókkal, kiemelt figyelmet szentelve a Tisza-parti szerzőkre. Mint mondta, a könyvtárak társadalmi szerepvállalása az elmúlt évtizedben megváltozott, olyan közösségi térként működnek, mely az információszerzés legbiztosabb színtere. Gazdag rendezvénysorozatot, és változatos programkínálatot ígért az irodalom szerelmeseinek, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Ahogy az elmúlt években mindig, úgy idén is színvonalas csokorral készült a Somogyi-könyvtár a több hetes rendezvényre – tudtuk meg Andóczi Balogh Évától, a könyvtár PR-munkatársától. Az új programok mellett a tradíciókra is kiemelt figyelmet fordítanak, ezért idén is visszatér a könyves vasárnap és a hozzá kapcsolódó családi nap, illetve továbbra is főszerepet kapnak programjaik között a helyi írók olvasótalálkozói. Természetesen idén sem maradhatnak ki az irodalom és a közélet legismertebb alakjai, a könyvtár vendége lesz többek között Krasznahorkai László, Bíró-Balogh Tamás, a főként fiatalok körében népszerű Lakatos Levente, és a József Attila-díjas magyar író, Kukorelly Endre is. A fiókkönyvtárakban találkozhatnak többek között Schäffer Erzsébettel Pulitzer-díjas újságíróval, Bátyi Zoltánnal, Bene Zoltánnal, és Diószegi Szabó Pállal is.

A Somogyi-könyvtár is csatlakozik az 1956-os forradalom 60. évfordulójához, a Gyermekkönyvtárban a Mosolyra hangolók zenekar ad koncertet a versek nyomába eredve, illetve Radó Gyula rendezővel újraindul a filmklub is. Az SZTE Tehetségpont keretében októberben bemutatkozik Iván Sára, míg Balázs Lajos néprajzkutató a székely magyarok temetkezési szokásait ismerteti az érdeklődőknek, továbbá nem maradnak el a Szegedi Nemzeti Színházzal közös közönségtalálkozók sem. Legközelebb A nép ellensége című darab alkotóival beszélgethetnek a könyvtár látogatói.

A bibliotéka azok számára is érdekes programokat kínál, akiket elsősorban nem az irodalom érdekel, lesznek előadások többek között zöld háztartás, horgászati témában, szóba kerül az egészséges táplálkozás és bemutatkoznak a tápéi gyékényszövők is. Somogyi Károly alapító előtt kiállítással tisztelegnek, illetve megemlékeznek az államalapítás 1000 éves évfordulójára is.

Felsorolni is nehéz lenne mi mindennel készül még a Somogyi-könyvtár az elkövetkező hetekben, bővebb információkért érdemes tehát ellátogatni weboldalukra.

Default thumbnail
Előző sztori

Budapest 2024: Csepel csatát nyert, nem Szegeden rendeznék az evezős versenyt

Következő sztori

Blogstar: Milyen lesz a jövőnk? Migránssal vagy migráns nélkül? + VIDEÓ

Legutóbbi hasonló cikkek