Közélet

Fidelitas: Bojkott és kettős mérce a SZIN-en a politikai ifjúsági szervezetek kapcsán?

Fidelitas: Bojkott és kettős mérce a SZIN-en a politikai ifjúsági szervezetek kapcsán?

2016. szeptember 1., csütörtök
Fidelitas: Bojkott és kettős mérce a SZIN-en a politikai ifjúsági szervezetek kapcsán?
szin_harmadik_nap029kf

Politikai alapon válogat Botka László a SZIN-en? – tette fel a kérdést a Fidelitas, miután idén elvileg legalábbis egyetlen párt ifjúsági szervezete sem lehetett jelen a rendezvényen. Ezzel szemben az MSZP ifjúságpolitikai szervezetének, a Societasnak helyi vezetői ellenben kint lehettek, sőt olyan egyesület is meghívást kapott a civil faluba, amelyik alapító okirata szerint is politikai célokra jött létre.

Idén a Fidelitas is éppúgy elutasító választ kapott a Szegedi Ifjúsági Napok szervezőitől, mint a többi ifjúságpolitikai szervezet, nevezetesen nem vehettek részt a SZIN-en.

Nemcsik Mátyás

, a Fidelitas országos alelnöke sajtótájékoztatóján emlékeztetett, nem ez volt a gyakorlat, a korábbi években saját szervezésben és anyagi keretből részt vehettek a pártok ifjúsági szervezetei. „Az idén teljesen új gárda vette át a fesztivál szervezését és lebonyolítását, a

Botka László

polgármesterhez köthető IH és az ott dolgozó baloldali societasos fiatalok. Vélhetően ennek a változásnak az eredménye volt, hogy semmilyen formában jelenhetett meg a Fidelitas sem” – magyarázta. Nemcsik megjegyezte, egyesületek színeiben azonban societasos fiatalok helyet kaptak az újszegedi Partfürdőn. A Fidelitas országos alelnöke vizsgálatra kérte fel a várost, szeretnék ugyanis tudni, hogy miért bojkottálták a politikai ifjúsági szervezeteket.

fidelitas_sajttaj001kf

Korponyai Ernő

, a Fidelitas szegedi csoportjának elnöke közölte, szerintük egy demokráciában meg kell adni a szabad véleménynyilvánítás lehetőségét pártpolitikai nézetektől függetlenül, ám ezt a polgármester és párttársai nem így gondolta, egypárti politikai reflexek vezérlik őket. Emlékeztetett, az első, 1968-as SZIN cenzúramentes volt, például olyan zenekarok is lehetőséget kaptak, akik nem tartoztak a támogatottak közé. Azt is elmondta, hogy azok a szervezetek, akik meghívást kaptak a rendezvényre, nagyjából 100 ezer forint értékben kaptak jegyeket és bérleteket, tavaly ennél többet költött a Fidelitas arra, hogy részt vegyenek a rendezvényen. „Az idén meghívott szervezetek között volt olyan, amelyben vezető tisztséget tölt be helyi Societas-vezető, akadt olyan, amelyik nyíltan politikai célokra jött létre, és olyan is, amelyiknek törölték az adószámát, végrehajtás alatt áll. A helyi szélsőjobb viszont jelen lehetett, akik politikai tartalmú szórólapokat osztogattak” – közölte Korponyai Ernő. Hangsúlyozta, ezen szervezetek és egyesületek képviselői egytől-egyig közpénzen vettek részt a SZIN-en. A Fidelitas szegedi csoportja azt szeretné tudni, hogy milyen alapon tiltották ki őket, miközben ők a belépők és bérletek vásárlásával bevételt hoztak volna a rendezvénynek. „Hogy lehet az, hogy kettős mércével mércével mérik azokat az egyesületeket, amelyek a jobboldalhoz köthetőek, miközben a legvadabb kommunizmus idején, a fesztivál alapításakor cenzúramentes volt a SZIN?” – vetette fel Korponyai. Azt szeretnék, hogy a jövő évi rendezvényre politikai hovatartozástól mentesen részt vehessenek a pártok ifjúsági szervezetei, amennyiben megfelelnek a szervezők által támasztott elvárásoknak.

fidelitas_sajttaj004kf

Az ellen, hogy a politikai pártok ifjúsági szervezeteit kitiltották az idei SZIN-ről, illetve hogy a civil szervezetek csak meghívásos alapon vehettek részt, múlt héten már

sajtótájékoztatón tiltakozott a megyei LMP

. Akkor

Jávorszky Iván

, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. vezetője kérdésünkre elmondta, tapasztalatai szerint egyáltalán nem hiányolják a politikát a fesztiválozók. Hozzátette, az volt a céljuk, hogy a nyár végén pár napig jól érezzék magukat a fiatalok, ezért lett politikamentes a nyárzáró fesztivál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.