Közélet

ENSZ Közgyűlés: Áder János cselekvésre szólított fel a vízügyi konferencián

ENSZ Közgyűlés: Áder János cselekvésre szólított fel a vízügyi konferencián

2016. szeptember 22., csütörtök
ENSZ Közgyűlés: Áder János cselekvésre szólított fel a vízügyi konferencián
BAN KI MUN; Áder János

Áder János felszólalt az ENSZ-ben tartott vízügyi konferencián szerdán, s arra figyelmeztetett, hogy ha nem történik változás, akkor 15-20 éven belül vízválság várható.

A világnak 15-20 éve van arra, hogy megoldást találjon erre a problémára - szögezte le a magyar államfő az ENSZ-ben a Vízügyi Elnöki Testület konferenciáján, amely nemzetközi összefogásra buzdító felhívással ért véget.

Ban Ki Mun

ENSZ-főtitkár és

Jim Yong Kim

, a Világbank elnöke az idén kérte fel

Áder Jánost

, hogy vállaljon szerepet a világszervezetnek ebben az új környezetvédelmi testületében. Az államfő kifejtette: az emberiség sorsa függ attól, hogy milyen sikeresen tud megküzdeni a klímaváltozás és a vízválság problémájával, amely világszerte egyre több országot fenyeget. Megállapítása szerint a világnak körülbelül másfél-két évtizede van még arra, hogy fordítson a helyzeten, mert később már - a felgyorsuló klímaváltozásnak betudhatóan is - az ellenőrzés kicsúszhat az emberiség kezéből. "Ez az óriási feladat mindenkit próbára tesz - szögezte le Áder János és az ismeretek megosztását és összefogást szorgalmazott. "A víz összeköt bennünket, a víz mindenki felelőssége" - fogalmazott a magyar államfő. A tanácskozás utáni sajtókonferencián kifejtette: "a természeti erőforrások soha nem tapasztalt kizsákmányolásának vagyunk szemtanúi, s a várható vízválság elhárítása érdekében három feladat áll a felelősen gondolkodó politikusok és szakemberek előtt". Az államfő az ivóvíz biztosítását, a vizek elszennyeződésének megállítását és a hatékonyabb vízgazdálkodást említette feladatként. Felhívta a figyelmet arra, hogy ma csaknem kétmilliárd ember nem jut tiszta vízhez, s ha nem sikerül változtatni, akkor milliárdnyi embernek nem lesz ivóvize és tízmillióknak kell majd elhagyniuk otthonaikat, hazájukat. A tanácskozáson részt vett

Jacob Zuma

dél-afrikai államfő,

Enrique Pena Nieto

mexikói elnök,

Sejk Haszina Vazed

bangladesi kormányfő,

Hani Mulki

jordán kormányfő és

Mark Rutte

, Hollandia miniszterelnöke, továbbá Tádzsikisztán és Peru elnöke. A sajtótájékoztató után az MTI-nek nyilatkozva Áder János elmondta: nem lepte meg őt az óriási érdeklődés a vízkonferencia iránt, hiszen a vízválság mindenkit foglalkoztat. "Az elmúlt egy-két évben folyamatosan kaptuk a jelzéseket a természettől, hogy az az életforma, az a mezőgazdasági, ipari, vízgazdálkodási forma, amelyet kialakítottunk, immár nem fenntartható többé" - mondta az államfő. Utalt a rekord árvizekre, villám-árvizekre, aszályokra, s arra is, hogy emberek milliói kénytelenek elhagyni a lakóhelyüket, mert nincs elegendő vizük. Kérdésre válaszolva Áder János elmondta: az eddigi találkozók és tanácskozások eredményei is beépültek a politikai döntésekbe, a mostani tanácskozáson pedig már olyan konkrét technikai és pénzügyi lehetőségekről esett szó, amelyek segíthetnek a kialakuló válság megoldásában. Ezzel összefüggésben a Világbankkal és nagy fejlesztési bankokkal kidolgozandó együttműködésre utalt. Leszögezte ugyanakkor, hogy a magánbankokkal várható együttműködés nem fenyeget azzal a veszéllyel, hogy szegények milliói - éppen mert nem tudják megfizetni - nem jutnak normális ivóvízhez. Áder János szerint ugyanis például a Világbank az ENSZ-szel működik együtt, s minden egyes ENSZ-fórumon olyan deklarációk és megállapodások születtek, amelyek a vízhez való hozzáférést alapvető emberi jogként határozzák meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.