/

Egy évtizeden belül újjáépülhet a Kálvária kápolna + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szentmise_megemlekezes71_gs

Öt éve állították fel az emlékkeresztet. Nógrádi Tibor 2024-re, Péter Szilveszter 2028-ra szeretné újjáépíteni az államszocialista rendszer által lerombolt Kálvária kápolnát.

Öt éve állították fel a lerombolt Kálvária kápolna helyén az emlékkeresztet, az Élhető Szegedért Egyesület vasárnap erre emlékezettt. Ünnepi búcsú szentmisét mutatott be Máté János eleki plébános a Szeged-Móravárosi Szent Kereszt Templom Búcsú programjának részeként, majd a Kálvária téren gyűltek össze az esemény résztvevői.

Blazovich László, Szeged díszpolgára, a város történetének avatott szakértője, levéltáros a település kápolnáiról tartott előadást. Az első két kápolnákat már a középkorban felállították, de ezek elpusztultak a török hódoltság idején. A kápolnák helyére többször újabb kápolnát, vagy templomot építettek, azaz évszázadokon át megmaradt az adott szakrális hely tisztelete, mint ma a Kálvária téren – ezt párhuzamba állította a Monte Cassinoi bencés kolostorral, amely helyén az ókorban Zeusz-szentély állt.

Több súlyos pestisjárvány söpört végig a városon a XVIII. század első felében. Az 1712-es vész után döntöttek úgy a szegediek, hogy a megmenekülés öröme alkalmából több kápolnát építenek. Ezek egyike volt a Kálvária téri, amely 1734-ben készült el, ez megerősítette a terület alközponti szerepét. Ez majdnem 150 évig állt, majd a Nagy Árvíz elpusztította, s 1884-ben épült fel az új, Halmai Andor tervezte eklektikus-neobarokk épület. “Csodálatos ékszerdoboz volt e kápolna” – vélekedett Blazovich László. Először 1954-ben érte súlyos pusztítás, egy vandál módon viselkedő katona tett kárt a stációkban, de akkora volt a lakosság felháborodása, hogy végül eljárás indult az elkövető ellen, s kijavították a rombolás okozta hibákat. 1968-ban egy benzinkút építésére hivatkozva mégis felrobbantották az épületet, pedig ekkoriban már az ország más vidékein az “antiklerikális harc” csillapodott.

szentmise_megemlekezes76_gs

“A kápolna a pestis jelképe, emléke. A keresztállítás pedig a kápolna megtestesítője, a múlt tisztelete, az elődök akaratának elismerése, de legfőképpen jogos remény és akarat, a múlt egy darabjának helyreállítása” – mondta beszédében Péter Szilveszter, az Élhető Szegedért Egyesület elnöke. Úgy látja, a kereszt egyben a 2000 éves európai kereszténység szimbóluma is, amely ma veszélyben van. A jelenleg tartó folyamat azonban megfordítható, ha felismerjük értékeinket, ragaszkodunk a múlt örökségéhez. Bizonyos benne, hogy a kápolnát újjá fogják építeni, amihez anyagi támogatáson túl lelki segítség is kell. Reményét fejezte ki, hogy a lerombolásának 60. évfordulójára – 2028-ra – már állni fog újból a kápolna.

“2010-ben hatalmas lelkesedéssel határoztuk el a keresztállítást, s hosszabb távú célként szerettük volna elérni a kápolna helyreállítását” – emlékezett vissza Nógrádi Tibor, a Fidesz-L.É.T. frakcióvezetője. Visszautalt rá, hogy a baloldali képviselők, bizottsági tagok nem örültek az ötletnek, kritizálták mindkét elképzelést, de végül az tulajdonosi hozzájárulást megkapták, a pénz pedig összegyűlt a célra, mert az Élhető Szegedért Egyesület, a Móravárosért Egyesület és a Szent Kereszt Plébánia összefogott. Balogh József móravárosi plébános szentelte fel a keresztet, aki kiemelte, a kereszt egyben az összeadás szimbólumával is azonosítható, mert a közös ügy össze tud hozni embereket, s e közösségek egy jelben tudnak működni erkölcsben, hitben, vallásban. A Fidesz helyi elnöke, Nógrádi Tibor méltó példának látja a keresztállítást arra, hogy az alulról jövő kezdeményezések is lehetnek sikeresek.

“Az elmúlt öt év nem telt munka nélkül. Jelentős összeg halmozódtak fel a kápolna újjáépítésére, s Kiss-Rigó László püspök úr ígéretével is bírunk, aki forrásaiból kiegészítené az összegyűlt pénzt” – jelentette be Nógrádi Tibor. Úgy számol, hogy egy-két éven belül döntő fordulat következik be, s egy produktív, aktív szakasz következik, s legkésőbb 2024-re elkészül a kápolna.

A koszorúzást követően Nagypál Miklós okleveles építészmérnök, az Élhető Szegedért Egyesült tagja mutatta be az épület makettjét az érdeklődőknek.

no images were found

Előző sztori

A jövő héten ősziesebbre fordul az idő

Következő sztori

Szlovák és cseh kormányfő: a menekültkvóták ügye halott