Bulvár

Borszűrő Szent Mihály ünnepe és iparos nap Ópusztaszeren

Borszűrő Szent Mihály ünnepe és iparos nap Ópusztaszeren

2016. szeptember 28., szerda
Borszűrő Szent Mihály ünnepe és iparos nap Ópusztaszeren
borszuro

Mézédes magyar szőlőt, frissen préselt mustot kóstolhatnak és ritka mesterségek már-már elfeledett fogásait is elleshetik azok, akik szombaton ellátogatnak Borszűrő Szent Mihály ünnepére az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba - tájékoztatta az intézmény marketingvezetője az MTI-t.

Kodácz Csengele

elmondta: ezen a napon a skanzen szinte minden épülete élettel telik meg, a portákon valamilyen iparos mutatja be mesterségét. A látogatók találkozhatnak kádárral, csipkeverővel, fafaragóval, bútorfestővel, finom étkek sülnek a kemencében, a Nomád parkban pedig 10. századi tevékenységek - körmönfonás, nemezelés, kézi orsózás, rokkázás - próbálhatók ki.

Szent Mihály

napjára, szeptember 29-re - ha az időjárás is kedvezett - beérett a szőlő az Dél-Alföldön, így a gazdák nekiláthattak a must elszűrésének. Az őszi munkálatok közül ezért kiemelt figyelmet kap a szüret a Szegedi tanya szőlőskertjében. A vendégek kipróbálhatják a szőlőpréselést, bőven fogyaszthatnak mézédes magyar szőlőt és friss mustot is. Nem maradhat el a szürethez kapcsolódó mulatság sem, ehhez a Fabatka együttes szolgáltatja a talpalávalót, a lépéseket pedig Nagy Róbert táncmester tanítja meg az érdeklődőknek. Az Emlékpark csatlakozik az Európai Madármegfigyelő Napok hétvégi programjához. Szombaton a Puszta házánál előadások hangzanak el a madárvédelemről, tartanak solymász-, valamint madárgyűrűzési-bemutatót és kiderül, hogyan dolgozik Falco, a mérgezésre szakosodott nyomozókutya. Délután pedig a vendégek - a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében - ellátogathatnak a közeli fokozottan védett madárrezervátumba, Büdösszékre, ahol maguk is bekapcsolódhatnak a ritka védett madarak megfigyelésébe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.