Közélet

Angol nyelvű perszimuláció kínai joghallgatóknak a Szegedi Törvényszéken

Angol nyelvű perszimuláció kínai joghallgatóknak a Szegedi Törvényszéken

2016. szeptember 7., szerda
Angol nyelvű perszimuláció kínai joghallgatóknak a Szegedi Törvényszéken

Szeptember ötödikén a Szegedi Törvényszék fogadta a Shanghai Politika- és Jogtudományi Egyetem közel 20, az SZTE Állam- és Jogtudományi Karán tanulmányokat folytató büntető igazságszolgáltatási mester szakos hallgatóját - közölte a Szegedi Törvényszék.

A hallgatókat és az egyetem képviseletében

Karsai Krisztina

rektorhelyettest,

Szomora Zsolt

dékánhelyettest, valamint a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Intézetének oktatóit

Tárkány-Szűcs Babett

, a Szegedi Törvényszék elnöke fogadta. Angol nyelvű köszöntőjében kiemelte a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Törvényszék hagyományosan eredményes együttműködésének egy új állomásaként tekint a törvényszékre látogató kínai joghallgatókra, akiknek lehetőségük nyílik a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara által nyújtott hagyományosan magas színvonalú elméleti képzés mellett a mai napon betekintést nyerni a magyar igazságszolgáltatás gyakorlati működésébe is. Mint elnök asszony kiemelte, a szegedi Jogi Kar egyre szélesedő idegen nyelvű képzéseiben résztvevő hallgatók számára a törvényszék a jövőben is otthont kíván nyújtani minden olyan kezdeményezésnek, amelynek révén a megszerzett elméleti tudást a gyakorlatba tudják átültetni, hiszen a Szegedi Törvényszéken egyre több olyan fiatal igazságügyi alkalmazott és bíró végzi tevékenységét, akik alkalmasak arra, hogy idegen nyelven is megismertessék a hazai igazságszolgáltatási rendszer működését. A köszöntőt követően

Czédli-Deák Andrea

bírósági titkár szintén angol nyelven megtartott előadásában röviden bemutatta a hazai bírósági rendszer működését és a büntetőeljárások sajátosságait az eljárásban résztvevő felek jogaira és kötelezettségeire tekintettel. Az elméleti tájékoztatást követően a hallgatók egy trükkös csaló jogesetét és rajta keresztül egy büntető tárgyalás menetét ismerhették meg a Szegedi Törvényszék bírósági titkárai, fogalmazói, ügyintézői által bemutatott perszimuláció keretében. Az előadást követően a résztvevők kerekasztal beszélgetés keretében vitathatták meg a perszimuláció tapasztalatait, amelynek során a Szegedi Törvényszék dolgozói válaszoltak a kínai hallgatók kérdésére, eszmecserét folytattak a kínai és magyar büntetőeljárás sajátosságairól, valamint a hazai és kínai jogászképzésről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.