Közélet

Állami Számvevőszék: Magyarország megfelelően gazdálkodott a szén-dioxid-kvótákkal

Állami Számvevőszék: Magyarország megfelelően gazdálkodott a szén-dioxid-kvótákkal

2016. szeptember 29., csütörtök
Állami Számvevőszék: Magyarország megfelelően gazdálkodott a szén-dioxid-kvótákkal

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata szerint Magyarország megfelelően gazdálkodott a szén-dioxid-kvótákkal, az ellenőrzött szervezetek szabályozottsága megfelelt a jogszabályoknak, csökkent a szén-dioxid-kibocsátás, és az értékesített kvóták bevételeinek felhasználása is klímapolitikai célokat szolgált.

A számvevőszék csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a szén-dioxid-kvóták kereskedelmének rendszere 2014-ben és 2015-ben módosult. Az ellenőrzés a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), a Földművelésügyi Minisztérium (FM), az Országos Meteorológiai Szolgálat, az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft., és az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség feladatellátását értékelte a 2013. január 1. és 2015. szeptember 30. közötti időszakra. Az ÁSZ megállapította: a szervezetek tevékenységének szabályozottsága megfelelő volt, az követte a jogszabályváltozásokat. A szén-dioxid-kvótákkal gazdálkodás kontrolljait kialakították és működtették, aminek eredményeként csökkent a klímaváltozást befolyásoló üvegházhatású gázok kibocsátása, biztosítva ezzel a nemzetgazdasági, társadalmi és környezetvédelmi érdekek együttes érvényesülését. A szén-dioxid-kvóta kereskedelemhez kapcsolódó intézményrendszert érintő átalakítások szabályszerűen megtörténtek. Jelezték: az érintett tárcák és szervezetek között fennálló tájékoztatási kötelezettség azonban nem minden esetben felelt meg a jogszabályi előírásoknak. Szabályszerű volt a jóváhagyott kibocsátási egységek kiosztása, visszaadása és törlése, és az egyéb emisszió-kereskedelmi feladatok ellátása, valamint a szén-dioxid-kvóták értékesítése. Az értékesítéséből származó bevételek felhasználása a jogszabályi előírásoknak megfelelően történt, ugyanakkor nem használták ki teljes mértékben a pályáztatott forrásokat. A kibocsátási egységek értékesítéséből származó bevételi előirányzatokból támogatott beruházások összhangban voltak a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiában megfogalmazott klímapolitikai célkitűzésekkel. A számvevőszék szerint az ellenőrzött szervezetek a pályáztatási folyamatban igen, de a szén-dioxid-kvótákkal való gazdálkodás teljes folyamatára vonatkozóan nem alakítottak ki gazdaságossági, hatékonysági és eredményességi követelményeket. Az ÁSZ a nemzetgazdasági miniszternek, a nemzeti fejlesztési miniszternek és a földművelésügyi miniszternek fogalmazott meg javaslatokat, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.