Közélet

A francia muzulmánok többsége a francia értékrendet vallja

A francia muzulmánok többsége a francia értékrendet vallja

2016. szeptember 18., vasárnap
A francia muzulmánok többsége a francia értékrendet vallja

A franciaországi muzulmánoknak valamivel több mint negyede a társadalom peremén élő, szigorú vallásgyakorló, többségük viszont az állam és az egyház szétválasztását törvényben szabályozó szekularizált társadalom értékeit vallja magáénak - derült ki egy vasárnap nyilvánosságra hozott felmérésből.

A Montaigne nevű liberális agytröszt megbízásából az Ifop közvélemény-kutató intézet által készített tanulmány arra világít rá, hogy Franciaországban a muzulmánok jól integráltak a társadalomba, ugyanakkor a muzulmán kultúrájú fiatalok esetében kiugróan magas a szekularizált értékrend elutasítása. A felmérés elsősorban a muzulmánok vallásosságára kérdezett rá, miután a másfél éve tartó dzsihadista terrortámadások és a jövő évi elnökválasztás miatt az iszlám szerepéről heves társadalmi vita folyik az országban. A vallásos kötődést a felmérés a muzulmán női fejkendőhöz, az iszlám előírásainak megfelelő, úgynevezett halal étkezéshez és a szekularizált értékrendhez való viszonyban vizsgálta. A tanulmány szerint három profil figyelhető meg a francia társadalomban. A muzulmánok "csendes többsége", 46 százaléka teljesen szekularizált. Egy részük gyakorolja a vallását, de konfliktusmentesen, a francia társadalom normáinak megfelelően, amelyek szerint a vallás szigorúan a magánszférába tartozik. A megkérdezettek 25 százaléka az átlagnál vallásosabb és identitása egyik legfőbb alkotóelemének tartja az iszlám vallást, de a fejkendő viselését vagy a poligámiát elutasítja. A harmadik csoportba sorolta a felmérést azokat, akik olyan értékrendet vallanak magukénak, amely szemben áll a köztársasági értékrenddel. Ez a muzulmánok 28 százalékát jelenti, akik saját bevallásuk szerint a társadalom peremén élnek. Az arány a 25 év alatti muzulmánok körében viszont már jelentősebb, ott eléri az 50 százalékot. A felmérés szerint a vallásgyakorlástól függetlenül a francia muzulmánok 70 százaléka kizárólag az iszlám előírásoknak megfelelő halal húst fogyaszt. A vallásos muzulmánok 65 százaléka támogatja a fejkendő viselését, 24 százalékuk pedig a teljes testet elfedő muzulmán öltözéket is, és 60 százalékuk szerint az oktatási intézményekben is engedélyezni kellene a muzulmán öltözéket. Franciaországban minden vallási megkülönböztető jegy viselése tiltott a közoktatási intézményekben. Ez az arány ugyanakkor nem tükrözi vissza a gyakorlatot, ugyanis a franciaországi muzulmán nők kétharmada egyáltalán nem visel fátylat. Franciaországban hivatalos statisztika nem áll rendelkezésre a muzulmánok arányáról a társadalomban, de az Ifop szerint a 15 év feletti lakosságnak csak 5,6 százalékát (3-4 millió), a 25 év alattiaknak pedig 10 százalékát teszik ki. Ez körülbelül fele annyi, mint amennyit az eddigi becslések állítottak. A reprezentatív felmérés április 13. és május 23. között egy több mint 15 ezres csoportból kiválasztott 1029 muzulmán vallású vagy kultúrájú, 15 év feletti francia állampolgár megkérdezésével készült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.