Közélet

A foglalkoztatás további javulására számít a nemzetgazdasági miniszter

A foglalkoztatás további javulására számít a nemzetgazdasági miniszter

2016. szeptember 27., kedd
A foglalkoztatás további javulására számít a nemzetgazdasági miniszter
Varga Mihály

Magyarországon 1992 óta nem dolgoztak ennyien, a munkanélküliségi ráta pedig 5 százalék alá csökkent és a gazdasági folyamatok további javulást jeleznek - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Budapesten sajtótájékoztatón, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett adatait értékelve.

Varga Mihály

kifejtette: tovább javítja majd a munkanélküliségi rátát, hogy a vállalkozások kapacitásbővítést terveznek, az alacsony nyersanyagárak segítik a gazdasági növekedést, a lakásépítések beindulása javítja az építőipar teljesítményét, és nő az uniós források felhasználása. A tárcavezető emlékeztetett, a kormány arra készül, hogy a jövő év közepéig kiírják a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus minden pályázatát, a források felhasználása pedig szintén dinamizálja majd a gazdaságot. A munkaadók egyre nagyobb része tartja a növekedést korlátozó tényezőnek a munkaerőpiacot - mutatott rá a nemzetgazdasági miniszter, aki megoldásként az országon belüli regionális foglalkoztatási különbségek csökkentését, a szakképzés átalakítását és a bérek emelését említette. Varga Mihály kitért arra, hogy ösztönözni kell a hazai munkaerő mobilitását a következő hónapokban, illetve arra is, hogy a béremelések itthon tarthatnak nagyobb létszámú munkaerőt és megakadályozhatják az elvándorlást. A KSH adatait értékelve a nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: a versenyszektor növelte a legnagyobb mértékben a foglalkoztatást, főleg a szolgáltató szektorban emelkedett a foglalkoztatottak száma az egy évvel korábbihoz képest, de a javulás érintette a feldolgozóipart, a mezőgazdaságot és az építőipart is. Varga Mihály történelmi adatnak nevezte a munkanélküliség 5 százalék alá csökkenését. Kitért arra, hogy a 15-24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 12,8 százalékra csökkent, ez a mutató a hat évvel ezelőtti kormányváltás időszakában még 30 százalék felett volt. A foglalkoztatási ráta a 2010-es 54,6 százalékról hat év alatt 67,1 százalékra nőtt. Ezen belül a nőknél az arány 60,8, a férfiaknál 73,5, tehát a női foglalkoztatásban van még tartalék - mondta a tárcavezető. A nemzetközi összevetésben a magyar munkanélküliségi ráta az ötödik legalacsonyabb az Európai Unió 28 tagországa közül, a régióban csak Csehországban alacsonyabb a munkanélküliség - ismertette Varga Mihály.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.