Közélet

Vasárnapi pihenőnap: lejárt a határidő, a szocialisták nem adták le az összegyűjtött aláírásokat

Vasárnapi pihenőnap: lejárt a határidő, a szocialisták nem adták le az összegyűjtött aláírásokat

2016. augusztus 10., szerda
Vasárnapi pihenőnap: lejárt a határidő, a szocialisták nem adták le az összegyűjtött aláírásokat

Lejárt a vasárnapi boltzárra vonatkozó népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtésének határideje, de a szocialisták már korábban felhagytak azzal, így nem is vitték be az összegyűjtött aláírásokat a választási irodába.

A népszavazási kérdést Nyakó István szocialista politikus nyújtotta be hitelesítésre a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB). A kérdés úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?" Az NVB február 29-én megtagadta ennek a kérdésnek a hitelesítését, azonban a Kúria felülbírálta a döntést, és április 6-án hitelesítette az aláírásgyűjtő ívet. A gyűjtést a határozatnak a Magyar Közlönyben történő közzététele és az aláírásgyűjtő ív mintapéldányának kiadása után, április 12-én kezdhette meg Nyakó István. A 200 ezer érvényes aláírás összegyűjtésére a kezdeményezőnek 120 napja volt, ez a határidő járt le szerda délután 16 órakor. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) tájékoztatása szerint a népszavazás kezdeményezője a határidő lejárta előtt nem adott le összegyűjtött aláírásokat. Az Országgyűlés április 12-én visszavonta a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást a kormány javaslatára, mivel az a kabinet szerint megosztó kérdésnek bizonyult, és hasznosságáról az elért eredmények ellenére sem sikerült meggyőzniük az embereket. A döntés után Tóbiás József, az MSZP akkori elnöke bejelentette, a párt elkezdi az aláírások gyűjtését a vasárnapi boltzár elleni népszavazáshoz, mert szerintük a kormány nem tett le arról, hogy ismét bevezesse az intézkedést. Május közepén Gőgös Zoltán, a szocialisták elnökhelyettese viszont már arról számolt be: két-három héttel korábban felhagyott a vasárnapi boltzárral kapcsolatos aláírásgyűjtéssel az MSZP, mert már látnak arra garanciát, hogy a kormány nem vonja vissza a vasárnapi nyitvatartást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.