Közélet

Augusztus 20: a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat fokozott figyelmet kér az ünneplőktől

Augusztus 20: a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat fokozott figyelmet kér az ünneplőktől

2016. augusztus 18., csütörtök
Augusztus 20: a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat fokozott figyelmet kér az ünneplőktől

Az augusztus 20-ai állami ünnepi rendezvényekre készülve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és az Országos Mentőszolgálat is arra kéri az ünneplőket: figyeljék az esetleges meteorológiai riasztásokat, valamint hallgassanak a szervezők és a hatóságok figyelmeztetéseire.

Hajdu Márton

, az OKF szóvivője az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: az állami ünnepre országszerte 141 olyan tűzijátékot terveznek, amelynek megtartása engedélyhez kötött. A fővárosi ünnepség mellett számos más városban, településen szerveznek látványos ünnepséget, csak a Balaton partján tizenöt helyszínről indítanak majd tűzijátékokat. A katasztrófavédelem valamennyi ilyen esetben részt vett az engedélyezési eljárásban. Ennek keretében a tűzoltók nemcsak a rendezvények előzetes tervét, hanem a rakéták, telepek és bombák biztonságos telepítését, a biztonsági távolság betartását és a menekülési útvonalakat is ellenőrzik. A szóvivő kiemelte: a fővárosban az idén a korábbi évekhez képest más helyszínekről - a Gellért-hegyen a Citadella belső udvaráról, az Erzsébet hídról, a Lánchídról és három dunai pontonról - lövik fel a pirotechnikai eszközöket. A több ezer bomba, római gyertya, mozsár és egyéb pirotechnikai eszköz tűzvédelmi szempontból biztonságos felhasználását a helyszínen kilencven tűzoltó biztosítja húsz technikai eszközzel. A rakpartokon tizenhat tűzoltógépjármű, a Dunán pedig három rohamcsónak és a Szent Flórián tűzoltóhajó áll készenlétben. Ezen felül a hivatásos tűzoltó-parancsnokságokon harminccal emelik a készenlétben lévők létszámát. Hozzátette, a katasztrófavédelem szakemberei előzetesen a központi állami ünnepségsorozat valamennyi helyszínét bejárták, megvizsgálták a menekülési útvonalakat és a vízlelőhelyeket. A szervezők a katasztrófavédelem útmutatásai alapján menekülési útvonalakat alakítottak ki, így baj esetén a tűzijáték több százezres közönsége a lehető leggyorsabban tudja elhagyni a rakpartokat. Az útvonalakat jól látható táblák jelzik, a kiépített hangosítási rendszeren keresztül pedig a nézők folyamatos és pontos tájékoztatást kaphatnak a teendőkről, és ha az szükségessé válik, akkor a kiürítés rendjéről. Az ünnepi rendezvénysorozat biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzsben a katasztrófavédelem kijelölt összekötő tisztje is részt vesz - idézte fel Hajdu Márton.

Győrfi Pál

, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-igazgatója közleményében azt írta: a mentők nagy erőkkel biztosítják az augusztus 20-ai állami rendezvényeket. A normál ügymenethez képest 36 mentőegységgel, köztük 8 rohamkocsival és 2 tömeges baleseti egységgel állnak készenlétben, időszakonként és helyszínenként alkalmazkodva az aktuális programokhoz. A mentés összehangolására külön tevékenységirányító csoportot is működtetnek, munkájukat a tűzijáték idején a tömegben "járőröző" vöröskeresztes elsősegélynyújtók is segíteni fogják. A mentők arra kérik az ünneplőket, hogy a rendezvények helyszínein hallgassanak a figyelmeztetésekre, vigyázzanak a gyermekekre és ne másszanak fel veszélyes helyekre a jobb kilátás reményében - írta Győrfi Pál, hozzátéve: baj esetén segítséget a leggyorsabban a helyszínen lévő segítőktől, illetve szükség esetén telefonos segélyhívással kérhetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.