Kultúra

Szegénység (h)arcai - Fotópályázat a Katolikus Karitász jubileumi évében

Szegénység (h)arcai - Fotópályázat a Katolikus Karitász jubileumi évében

2016. augusztus 9., kedd
Szegénység (h)arcai - Fotópályázat a Katolikus Karitász jubileumi évében
foto_fenykepezogep

A Katolikus Karitász – Caritas Hungarica és az Egyházmegyei Karitász szervezetek a Katolikus Karitász jubileumi éve alkalmából fotópályázatot hirdetnek „Szegénység (h)arcai” címmel.

A pályázat célja, hogy a résztvevők a fényképezés művészi eszközével bemutassák a körülöttük érzékelt, általuk megtapasztalt szegénységet, a szegénységben élő embereket, valamint megmutassák a segítés lehetőségeit, a Katolikus Karitász karitatív tevékenységét és kifejezzék a téma iránti érzékenységüket. A pályaművek számos szempont alapján készülhetnek, mint például a szegénységben élők mindennapos küzdelmei pillanatképekben, a szegénységben, nyomorban, nehéz körülmények között élők portréi, vagy a 25 éve újjáalakult Katolikus Karitász sokszor küzdelmes, embersegítő munkájának megörökítése. A felsorolt szempontok nem kötelező jellegűek. A pályázatra profi és amatőr fotósok egyaránt jelentkezhetnek. Az alsó korhatár 14 év. Egy pályázó összesen 5 pályaművet küldhet be a pályázatra. A pályázatok beküldési határideje: 2016. szeptember 16.

DÍJAZÁS

I. helyezett: 50.000,- Ft értékű ajándékcsomag II. helyezett: 30.000,- Ft értékű ajándékcsomag III. helyezett: 15.000,- Ft értékű ajándékcsomag A zsűri által kiválasztott 12 legjobb képből készül el a Katolikus Karitász 2017-es évi falinaptára, amely országosan 15.000 példányban készül. A zsűri által díjazott és kiválasztott képeket 2016. október 17-én, a Szegénység elleni küzdelem világnapján nyíló kiállításon mutatja be.

A PÁLYÁZATRA JELENTKEZÉS MENETE

A pályaműveket képenként külön e-mail-ben kell eljuttatni a palyazat@caritas.org.hu címre. –

regisztráció:

a pályázó alapadatainak (név, születési év, lakcím, telefon) megküldése. –

a kép/képek elküldése:

az e-mail tárgy rovatában fel kell tüntetni : fotópályázat. A levélben szerepelnie kell a 1. a pályázó nevének 2. a kép címének, valamint hogy hol és mikor készült a kép Pl.: 1. Próba Péter, 2. Boldog pillantás - Budapest, 2016.02.01. A pályázathoz szükséges regisztrációval és a pályaművek alapadatainak elküldésével a pályázó igazolja, hogy elfogadja a pályázati feltételeket és beküldött képei minden tekintetben megfelelnek a kiírásnak. A nevezéssel a pályázó kijelenti, hogy a beküldött képeket ő készítette és rendelkezik a beadott képek eredeti változatával, és azt a zsűri kérésére be is tudja mutatni. Azonnal kizárják a versenyből azt a pályázót, aki a témához nem illő, vagy a pályázat témáját sértőn, gúnyosan ábrázoló pályaműveket küld be! A pályázó a pályaművek beküldésével hozzájárul, hogy kiválasztás esetén képei – a pályázó nevének feltüntetésével – bemutatásra kerüljenek a Karitász kiadványaiban, valamint a pályaművekből szervezett kiállításon.

FORMAI ÉS TECHNIKAI KÖVETELMÉNYEK

A pályázaton manipulált képek nem indulhatnak. Nem számít manipulációnak a hagyományos fotográfiai korrekció, így a színek, tónusok és a fényerő beállítása, illetve a felvétel közben keletkezett technikai hibák eltávolítása. Manipulációnak számít és kizárást von maga után, a képek tartalmának megváltoztatása, azaz a képi elemek utólagos eltávolítása vagy hozzáadása, továbbá effektszűrők, keretek vagy más képmanipulációs eljárások alkalmazása. A képen nem szerepelhet olyan elem, amely a fotós kilétére utal. Pl.: név, vízjel, logó.

Képfelbontás

A pályázaton legalább 8 megapixel felbontású képpel lehet pályázni. A kép rövidebbik oldala nem lehet kisebb, mint 2400 pixel, a hosszabbik oldala nem haladhatja meg a 5500 pixelt. Az ezen értékhatárokon kívül eső képek az előzsűrizés során automatikusnak kiesnek.

Kép formátum és méret

Pályázni kizárólag JPG (Joint Photographic Experts Group) formátumú képpel lehet. A képtömörítési minőség 90-100% legyen.

Kép elnevezése (fájlnév)

A feltöltött kép fájlneve egyezzen meg a kép címével – helyszín és dátum nélkül (ékezetek nélkül!) Pl: boldog_pillantas.jpg

Képaláírás

A képekhez az e-mailes beküldéskor rövid leírás vagy képaláírás küldhető, de nem kötelező.

ZSŰRIZÉS MENETE

A zsűri valamennyi, érvényes pályázatot benyújtott pályázó pályaművét áttekinti és több fordulós zsűrizés során bírálja el. A zsűri köteles kizárni a pályázati feltételeknek nem megfelelő munkát. A zsűrizés nem nyilvános. Az eredményt a kiállítás napján jelentik be. A díjazottakat e-mailben értesíti a szervező. A nyeremények kizárólag személyesen vehetők át a kiállítás megnyitóján. A nyereményekkel kapcsolatosan a nyerteseket nem terheli személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség, azonban a nyeremény átvételével összefüggésben esetlegesen felmerülő egyéb költségek és kiadások (pl. nyeremény átvételéhez való utazás költsége) őket terhelik. A nyeremények pénzre nem válthatók, másra át nem ruházhatók. A díjazott tudomásul veszi, hogy a nyeremény átadásáról kép-, hang- és filmfelvétel készülhet, egyben hozzájárul ezen felvételek akár teljes egészének, akár részleteinek későbbi a szervező által történő felhasználásához.

FELELŐSSÉG

A szervező nem köteles vizsgálni a képek eredetét, a pályázók által elkövetett esetleges szerzői és személyiségi jogi jogsértésekre vonatkozóan a szervezők minden felelősséget kizárnak. A szervező nem vállal felelősséget az ezek hiányából eredő jogvitákban. A szervező a telekommunikációs adatátviteli hibák vagy nehézségek következményeiért nem vállal felelősséget. A szervező az adatvédelemre vonatkozó jogszabályoknak megfelelően kezeli a pályázó személyes adatait, azokat illetéktelenül harmadik személyek részére tovább nem adja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.