Közélet

Soltész: jelentősen emelkedett az egyházi iskolákban tanulók száma

Soltész: jelentősen emelkedett az egyházi iskolákban tanulók száma

2016. augusztus 26., péntek
Soltész: jelentősen emelkedett az egyházi iskolákban tanulók száma

Jelentősen emelkedett az egyházi iskolákban tanuló diákok száma az utóbbi hat évben - mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Debrecenben, egy tanévnyitón.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye köznevelési intézményeinek tanévnyitó ünnepségén az államtitkár kifejtette: 2010-ben 112 ezer 500 gyermek vett részt egyházi oktatásban a köznevelés keretein belül, 2016-ban pedig már több mint 204 ezren végzik tanulmányaikat egyházi iskolában. Az egyházi intézmények száma is jelentősen, mintegy 60 százalékkal nőtt - tette hozzá. Legtöbben, 108 ezren a római és a görög katolikus intézményekben tanulnak, a református iskolák tanulóinak létszáma pedig csaknem 50 ezer - közölte

Soltész Miklós

. Hangsúlyozta: hatalmas az egyházi oktatási intézményekben dolgozó pedagógusok felelőssége, hiszen munkájukkal, viselkedésükkel mintát adnak diákjaiknak, oktatói, nevelői tevékenységük eredményessége a nemzetépítés, a magyarság és a kereszténység szempontjából is nagyon fontos. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az egyházi iskolák alsó tagozatos tanulói is ingyen kapják a tankönyveket, az újabb, szeptemberi 3,5 százalékos béremelés pedig az egyházi intézményekben dolgozó pedagógusokat is megilleti. Soltész Miklós felhívta a figyelmet arra is, hogy egyre többen jutnak ingyenes vagy támogatott étkezéshez, arányuk a közoktatásban már eléri a 67 százalékot. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye nyolc közoktatási intézményében - Debrecenben, Nyíregyházán, Kisvárdán, Mátészalkán, Nyírbátorban, Egyeken, Geszteréden és Fülöpön - mintegy 3400 gyermek kezdi meg az új tanévet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.