Bulvár

Rózsás kakadu került a Szegedi Vadaspark mentőközpontjába

Rózsás kakadu került a Szegedi Vadaspark mentőközpontjába

2016. augusztus 3., szerda
Rózsás kakadu került a Szegedi Vadaspark mentőközpontjába
rozsas_kakadu

Egy csempésztől elkobzott rózsás kakadu (Eolophus roseicapilla) került a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjába, a madár rendkívül barátságos, emberhez szokott, ez megkönnyíti gondozását - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató szerdán az MTI-t.

A nevét rózsaszín tollazatáról kapó papagájt egy Magyarországra utazó szerb állampolgárnál találták egy papírdobozban a pénzügyőrök a tompai határátkelőnél. Tulajdonosa nem rendelkezett a veszélyeztetett fajhoz tartozó példány szállításához szükséges engedélyekkel. A hatóságok ilyenkor elkobozzák az állatot, amely közgyűjteménybe, rendszerint állatkertbe kerül, ahol az eljárások befejezéséig, illetve az ítélethirdetésig gondozzák. Ha az elkobzás jogszerű volt, akkor a nemzetközi védelem álló faj példánya továbbra is állatkertben marad, csak nagyon ritkán fordul elő, hogy vissza lehet juttatni természetes élőhelyükre. A rózsás kakaduk eredetileg Ausztráliában élnek, szinte a kontinens egészén, valamint Tasmániában is megtalálhatók. A nagy csapatokban élő, 35 centiméteres hosszúságú madarat a helyiek mezőgazdasági kártevőnek tartják és olykor nagy tömegben irtják, amely rendszeresen váltja ki az állatvédő szervezetek tiltakozását. A magokat, rügyeket és különféle rovarokat fogyasztó papagájfaj csapatai táplálkozás közben őrszemeket állítanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.