Sport

Rio 2016: világcsúcsok a legerősebbek súlyemelőknél, Nagy Péter tizedik

Rio 2016: világcsúcsok a legerősebbek súlyemelőknél, Nagy Péter tizedik

2016. augusztus 16., kedd
Rio 2016: világcsúcsok a legerősebbek súlyemelőknél, Nagy Péter tizedik
Nagy Péter

Világcsúcsokat hozott a súlyemelőversenyek zárónapja a riói olimpián: a férfiak kedd esti ólomsúlyú vetélkedésében a grúz Lasa Talakadze nyert, a sportág egyetlen magyar indulója, Nagy Péter a tizedik lett.

A legjobban a címvédő iráni

Behdad Szalimikordasziabi

kezdett, aki nagy küzdelemben szerzett előnyt szakításban úgy, hogy 214 kilós világrekordját előbb

Talakadze

215-re javította, ám Szalimikordasziabi utolsó kísérletével visszavette a csúcsot 216 kilogrammot teljesítve. Lökésben viszont az iráni hatalmas meglepetésre elbukott: miután a 245 kilón háromszor is érvénytelen gyakorlatot mutatott be, kiesett, elveszítve négy éve megszerzett titulusát. Hiába tiltakozott teátrálisan Szalimikordasziabi és az iráni csapatvezetés a hatezres publikum zajos nemtetszését kiváltva ezzel, a bírói ítéleten nem változtattak. Helyébe az ez évi Európa-, tavalyi világbajnok Talakadze lépett: a második fogásnemben 258 kilogrammig jutott, minek köszönhetően összetettben 473 kilós világcsúccsal érdemelte ki az aranyérmet. A második helyen az örmény Gor Minaszjan, az idei Eb-ezüstérmes végzett 451 kilogrammal, a harmadikon pedig egy másik grúz, a múlt évi Európa-bajnok Irakli Turmanidze, aki 448 kilóval zárt. A B csoportban délután másodikként zárt Nagy Péter, aki 2012-ben Londonban 11. lett, összesítésben a 10. helyet szerezte meg 420 kilós összeredményével.

Súlyemelés, plusz 105 kg, olimpiai bajnok:

Lasa Talakadze (Grúzia) 473 kg - világcsúcs (szakítás: 215 kg, lökés: 258 kg) 2. Gor Minaszjan (Örményország) 451 (210, 241) 3. Irakli Turmanidze (Grúzia) 448 (207, 241) .10. NAGY PÉTER 420 (193, 227)

Korábban írtuk

"Bombaformában van, de ne kiabáljunk el semmit" - mondta a bemelegítésnél

Gyurkovics Ferenc

, aki pár hónapja még versenyzett, most viszont már a súlyemelő-válogatott szövetségi kapitányaként kísérte el a riói olimpia sportági küzdelmeinek egyetlen magyar szereplőjét.

Nagy Péter

A szegedi óriás, aki 11. volt négy éve a londoni olimpián, az ólomsúlyúak 12 résztvevőt felvonultató délutáni viadalát nagyszerűen kezdte: a 182 és a 188 után, egyéni csúcsot elérve a 193 kilót is kiszakította. Lökésben 218 kilón biztosított, majd 227 kg-ra emeltetett, s ez a fogása is kifogástalan volt. Harmadikra 234 kilót rakatott a súlyzóra, ám felemelés közben - amint azt utóbb elárulta - váratlan szúrást érzett a jobb térdében, így jobbnak látta, ha nem próbálkozik a roppant kolonc kilökésével. Így is remek összteljesítményt nyújtott, hiszen csak egyetlen vetélytársa tudott elébe kerülni, miközben tízet megelőzött, s öt jó gyakorlatot mutatott be. "A verseny előtt 422 kilót terveztem, 420 lett belőle, egy kilóval kevesebb a legjobbamnál, úgyhogy nem lehetek és nem is vagyok elégedetlen. Kár az utolsó fogásomért, de nem akartam egy súlyosabb sérülést kockáztatni" - nyilatkozta

Nagy Péter

az MTI-nek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.