Közélet

Országgyűlés: csak napirend előtti felszólalások hangzanak el a parlamentben

Országgyűlés: csak napirend előtti felszólalások hangzanak el a parlamentben

2016. augusztus 22., hétfő
Országgyűlés: csak napirend előtti felszólalások hangzanak el a parlamentben

A napirend előtti felszólalások után várhatóan véget is ér az Országgyűlés mai, ellenzéki pártok kezdeményezésére összehívott rendkívüli ülése, mivel a kormányoldal nem ért egyet a levélben történő szavazás lehetőségének kibővítésével és nem biztosítja a határozatképességet.

Az előzetes napirendi javaslat alapján az ülés reggel 9 órakor kezdődik és valószínűleg még 10 óra előtt be is rekesztik, a Fidesz-KDNP tájékoztatása alapján ugyanis az ülésteremben nem jelenik majd meg a képviselők több mint fele, a határozatképesség hiányában pedig nem fogadhatják el a Jobbik javasolta napirendet. A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt ugyanez játszódott le júliusban, amikor

Szabó Tímea

, a PM társelnöke, független országgyűlési képviselőként javasolta a városligeti beruházást lehetővé tevő Liget-törvény megsemmisítését. Ezúttal a Jobbik kezdeményezte a rendkívüli ülést, amit az MSZP és az LMP is támogatott. Az ellenzéki párt azért javasolta a választási eljárási törvény módosítását, hogy minden külföldön élő magyar szavazhasson levélben már az októberi kvótareferendumtól kezdve, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e állandó magyarországi lakhellyel, vagy sem. A Jobbik indoklásában igazságtalannak nevezte a jelenlegi szabályokat, mivel a Nyugat-Európában dolgozó magyaroknak sokszor több száz kilométert kell utazniuk a helyi külképviseletekre voksuk leadásához, a levélben szavazás lehetőségére pedig csak akkor lennének jogosultak, ha megszüntetnék magyarországi lakcímüket, amit az ellenzéki párt szerint jobb lenne elkerülni. A kormánypártok ugyanakkor politikailag aggályosnak nevezték, hogy az ellenzék egy már kitűzött népszavazás szabályain változtatna. Az ellenzék valójában csak el akarja lehetetleníteni a kvótareferendumot - mondta korábban

Kósa Lajos

, a Fidesz frakcióvezetője, aki hozzátette azt is, hogy a választási eljárási törvény kiállta az Alkotmánybíróság és a strasbourgi emberi jogi bíróság próbáját, emellett a Velencei Bizottság ajánlásait is tartalmazza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.