Írjon nekünk

Közélet

Kvótareferendum: a kormány és a frakciók 1,11 millió forintért juthatnak a választók adataihoz

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Egymillió száztízezer forintért juthat hozzá a kormány mint az októberi népszavazási kezdeményezés szervezője, valamint az öt, az Országgyűlésben képviselőcsoporttal rendelkező párt a névjegyzékben szereplő választópolgárok nevéhez és lakcíméhez. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) pénteken internetes oldalán tett közzé tájékoztatót a közvetlen politikai kampány szabályairól.

Az NVI a www.valasztas.hu oldalon arra hívta fel a figyelmet: a népszavazásról szóló törvény alapján a kormány, valamint a kezdeményezésben részt nem vevő, de országgyűlési frakcióval rendelkező pártok (a Fidesz, a Jobbik, a KDNP, az LMP és az MSZP) igényelhetik a választópolgárok név- és lakcímadatait közvetlen politikai kampány céljára, az adatok kérhetők nem és életkor szerinti bontásban is.

Az adatokat a jogosultak a Nemzeti Választási Irodától igényelhetik, az adatokat az NVI öt napon belül adja át. Az adatok átadására a kampány kezdetétől, szombattól van lehetőség. A névjegyzékben szereplő, levélben szavazó választópolgárok adatait az NVI nem adja át.

Az adatok kiadásának feltétele, hogy az igénylő befizesse a kötelező legkisebb munkabér tízhavi összegének megfelelő összegű – azaz jelenleg 1 millió 110 ezer forintos – adatszolgáltatási díjat az NVI számlájára.

Az átadott személyes adatokat kizárólag közvetlen politikai kampány céljára lehet felhasználni, egyéb célú felhasználásuk, másolásuk, harmadik személynek történő átadásuk tilos. Az adatokat legkésőbb a szavazás napján meg kell semmisíteni, és az erről készült jegyzőkönyvet három napon belül át kell adni a Nemzeti Választási Irodának. A kampánycélú adatkezelést az adatvédelmi nyilvántartásba be kell jelenteni.

Az NVI tájékoztatójában felhívta a figyelmet arra, a választópolgárok név- és lakcímadatainak kiadásához és kezeléséhez nem szükséges a választópolgárok hozzájárulása, hiszen az adatkezelés törvényen alapul. Ugyanakkor az információs önrendelkezési jog érvényesüléséért a választópolgároknak lehetőségük van arra, hogy az adataik kiadását megtiltsák.

Az adatkiadás megtiltása iránti kérelmet a választópolgár a magyarországi lakcíme szerinti helyi választási irodának nyújthatja be személyesen, levélben vagy a www.valasztas.hu oldalon. Aki korábban (például a 2014-es választásokat megelőzően) már kérte az adatletiltást, annak a kérelme visszavonásig érvényes, most nem kell új kérelmet beadnia.

Az NVI adatai szerint péntekig a csaknem 8 millió magyarországi választópolgárból 89 783-an kérték, hogy adataikat ne adják át a kampányhoz.

Az NVI tájékoztatója szerint a kampányolók nemcsak levélben vagy személyesen, hanem modern kommunikációs csatornákon is megkereshetik a választópolgárokat. A választópolgárok ilyen adatainak (mint például a mobiltelefonszám, e-mail cím) kezeléséhez és a közvetlen politikai kampány céljára történő felhasználásához a választópolgár kifejezett hozzájárulása szükséges.

Balhé

Újabb szegedi vezető bírót vádol elfogultsággal a PS

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ez a közismert bíró ítélte el a Fidelitast is az elhíresült börtönválogatottas plakát miatt. Nem sokkal később jogerős, elmarasztaló ítélet született a városvezetőkkel szemben. A férfi ex-felesége önkormányzati cégeknek dolgozik, a bíró mégis csak egy esetben jelentett összeférhetetlenséget, a többiben, ahol önkormányzati cégek vettek részt, nem – állítja a lap. Ez már a sokadik szegedi […]

Tovább olvasom

Közélet

Surján László mond beszédet Szegeden, a kommunizmus áldozatainak emléknapján

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ismét közös szervezésű programmal emlékezik a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából a Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltára.

Tovább olvasom

Közélet

Püspökké szentelték, és az erdélyi római katolikus főegyházmegye élére állították Kovács Gergelyt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

A szentelésen mintegy félszáz püspök vett részt a Szent Mihály székesegyházban, a templom előtti teret pedig a hívek ezrei töltötték meg.

Tovább olvasom

Aktuál