Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Kövér László: Románia is felismerheti, hogy a magyarság a szövetségese

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Kövér László

Kövér László szerint Szerbia után Románia is felismerheti, hogy számára az erdélyi magyarság nem veszélyforrás, hanem erőtartalék, és Magyarország nem ellenség, hanem érték- és érdekközösségben lévő szövetséges.

Az Országgyűlés elnöke a marosvásárhelyi kultúrpalotában beszélt erről szerdán este, a Vásárhelyi Forgatag fővédnökeként, a kulturális rendezvénysorozat nyitógáláján. Úgy vélte: Szerbiában ez a felismerés már megtörtént, Szlovákiában pedig ugyanez érlelődik. “Bízunk benne, hogy előbb vagy utóbb Romániában is bekövetkezhet” – tette hozzá.

Kövér László megállapította: az 1990-ben élt magyar közösség minden második tagja hiányzik ma Marosvásárhelyről. Szerinte ez az adat “vádlón szól” nemcsak a román politikai vezető réteg “rendszereken és kormányzatokon átívelő magyarellenességéről”, (.) de az erdélyi, és a magyarországi “nemzetpolitika teljesítményéről, vagy inkább annak hiányáról” is.

A házelnök szerint geopolitikai játszmák közepette valamennyi európai ember szülőföldhöz való joga kerül veszélybe; és tulajdonképpen minden európai polgárnak kijut a marosvásárhelyi magyar sorsból, reményből és félelemből. “Elmondhatjuk, hogy minden európai polgártársunk egy kicsit vásárhelyi is, csak még sokan nem tudnak róla” – jegyezte meg.

“Előbb-utóbb a román emberek is kénytelenek lesznek szembesülni azzal, hogy őket is kísérti a marosvásárhelyi, az erdélyi magyar sors: vannak olyan erők és érdekek a nagyvilágban, amelyek hasonlóan el akarják idegeníteni a románokat a szülőföldjüktől, hasonlóan szét akarják zilálni nemzeti önazonosságukat, hasonlóan meg akarják őket fosztani hitbéli kapaszkodóiktól” – állapította meg az Országgyűlés elnöke.

Úgy vélte: akkor fordulhat jobbra a marosvásárhelyi magyarság helyzete, ha Románia felismeri, hogy a térség népei számára közös kihívás a szülőföld, a Kárpát-medence és Közép-Európa megőrzése.

Kövér László arra is kitért, hogy az erdélyi magyar politika szereplői “igaz egyezségekkel” segíthetik a magyar érdek érvényesülését és adhatják vissza a romániai magyar választópolgároknak a tisztességes és eredményes magyar politikai képviselet lehetőségébe vetett hitét. “A bukaresti parlamentben a magyarokon kívül más nem fog magyar érdekeket képviselni, ugyanakkor a Magyarország és Románia közötti kapcsolatok jövőbeli javulását is segítheti a hatékony magyar jelenlét a romániai politikában. Ezért tisztelettel kérek minden romániai magyar választópolgárt, hogy a decemberi romániai parlamenti választáson szavazatával erősítse az erdélyi magyar politikát” – jelentette ki.

Arra is felkérte a magyar állampolgársággal is rendelkező marosvásárhelyi és erdélyi magyarokat, hogy október 2-án mindannyian vegyenek részt a magyarországi népszavazáson, és szavazzanak nemmel az Európai Unió által tervezett kényszerbetelepítések lehetőségére.

“Szavazzanak annyian és úgy, hogy Magyarországon, Erdélyben és Közép-Európában mi magyarok, a velünk sorsközösségbe rendelt népekkel együtt megőrizhessük, ami a miénk: szülőföldünket, nyelvünket, kultúránkat és keresztény hitünket” – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Marosvásárhelyen.

Portik Vilmos, a négynapos rendezvénysorozat egyik főszervezője köszöntésében emlékeztetett arra, hogy a negyedik forgatagot Marosvásárhely szabad királyi várossá nyilvánításának 400. évfordulóján tartják. Köszönetet mondott Dorin Florea polgármesternek, amiért az idén először lehetővé tette, hogy a város szívébe költözzék a forgatag.

Soós Zoltán, a másik főszervező kijelentette: értékeli a gesztust, de emlékeztette a városvezetőt, hogy a vásárhelyi magyarságnak jogai vannak, amiket meg kell adni. Példaként a szabad királyi városi rangot 400 évvel ezelőtt megadó Bethlen Gábor szobrának felállítását, az erről szóló városi tanácsi döntés végrehajtását említette.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke arra a veszélyre hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy Románia küszöbön álló közigazgatási átszervezése során Székelyföldet egy román többségű régióba kényszerítik. Kijelentette: bízik benne, hogy Magyarország érvényt szerez a román-magyar alapszerződés kitételének, mely szerint nem változtatják a magyarság kárára a közigazgatási egységeket.

Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) alelnöke szerint a különböző erdélyi városokban tartott magyar napok megerősítik a közösséget. A Kelemen Hunor RMDSZ-elnök nevében is szóló Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke úgy vélte, a Vásárhelyi Forgatag által a közösség megmutathatja erejét. Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke szerint a vásárhelyi magyarságnak azt kell megmutatnia, hogy “nemcsak négy napig mienk a négyszáz éves szabad királyi város”.

A négynapos rendezvénysorozat keretében 367 programra várják a marosvásárhelyi magyarokat és a városba látogatókat. A rendezvénysorozat nyitógáláján Tompos Kátya előadóművész és zenekara szórakoztatta a kultúrpalota nagytermét megtöltő közönséget.

Hírzóna

Kukkoló drónokra panaszkodnak az újszegedi kerttulajdonosok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az alacsony műveleti magasság sértheti a magánélethez való jogot.

Tovább olvasom

Hírzóna

Nincs magyar internetes oldal a terroristákhoz köthető honlapok között

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Szerencsére.

Tovább olvasom

Hírzóna

Védett fecskék élőhelyét pusztították el Mórahalmon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Szegedi Rendőrkapitányság természetkárosítás gyanúja miatt nyomoz.

Tovább olvasom

Aktuál