Nem zavarja Solymos László vádlotti státusza a jogi bizottság baloldali többségét (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kozgyules_varosi01_gs

Összeférhetőnek tartják a vádlotti státuszt az alpolgármesterséggel: a testület azt javasolja a közgyűlésnek, ne állapítsa meg az összeférhetetlenséget a parkolóügyben vádlott szocialista politikussal kapcsolatban.

Nem összeférhető a vádlotti pozíció az alpolgármesterséggel – ezt Szabó Bálint közölte augusztus 22-én, mikor Solymos László összeférhetetlenségének megállapítását kezdeményezte. A jogász az önkormányzati törvényre hivatkozva nyújtott be erről beadványt, amit – akkor megírtuk – harminc napon belül köteles kivizsgálni a polgármesteri hivatal, majd a közgyűlés dönt a kérdésről.

„A vonatkozó önkormányzati törvény egyértelműen fogalmaz: egy helyi képviselő nem folytathat olyan tevékenységet, amely a feladatainak ellátásához szükséges közbizalmat megingathatja. Ha pedig ilyet folytat, akkor azonnal meg kell szüntetni az összeférhetetlenséget. Nemcsak Szeged városában, hanem bármely magyarországi településen megengedhetetlen, hogy egy városvezető hivatali helyzetével összefüggő bűncselekményben megalapozottan gyanúsítható személlyé váljon” – mondta Szabó Bálint, aki jelezte: a jogi bizottságnak, majd a közgyűlésnek kell megvizsgálnia és döntenie, hogy összeférhetőnek tartja-e a vádlotti pozíciót Szeged alpolgármesterségével, illetve az önkormányzati képviselőséggel.

Nos, a jogi bizottság baloldali többsége – a jegyzői iroda álláspontját magáévá téve, annak írásos anyagát befogadva – hétfőn reggel úgy határozott, kiáll Solymos László mellett. Zárt ülésen foglalkoztak Szabó Bálint beadványával, meghallgatva magát az előterjesztőt is. Úgy tudjuk, a jogász az ülésen többek között arról beszélt, hogy – álláspontja szerint nagyon helyesen – a bizottságban is helyet foglaló szocialista politikusok – Hekáné Szondi Ildikó és Tóth Károly – annak idején hevesen követelték a jobbikos képviselő, Keresztúri Farkas Csaba lemondását, mikor az egy büntetőügyben gyanúsított, majd vádlott lett. Úgy tűnik azonban, ezúttal más a mérce, mert értesüléseink szerint a baloldali tagok most az ártatlanság vélelmével érveltek. Úgy tudjuk, az egyik baloldali bizottsági tag részéről még az is elhangzott: a hivatali vesztegetés miatt tizenkét év börtönbüntetésre ítélt N. Norbert Barna volt szegedi törvényszéki bírót is megillette az ártatlanság vélelme, és az eljárás alatt bár tárgyalást nem vezethetett, de adminisztrációs munkáját elláthatta a bíróság épületében. Szabó Bálint azt a javaslatot nyújtotta be, hogy a közgyűlés az önkormányzati törvényhez igazodva állapítsa meg Solymos László összeférhetetlenségét, azaz mondassa le az alpolgármesteri és a képviselői tisztségről. Ezzel szemben a jogi bizottság baloldali többsége hat három arányban a jegyzői iroda által megfogalmazott javaslatot terjeszti szeptemberben a városatyák elé, mely azt indítványozza, hogy ne állapítsák meg Solymossal szemben az összeférhetetlenséget.

A bizottság határozatát Binszki József (DK) elnök úgy kommentálta portálunknak, hogy a testület többsége szakmai alapon döntött, amikor “jogi megalapozatlansága miatt” Szabó Bálint indítványának elutasítását javasolta a közgyűlésnek. Az elnök hozzátette, álláspontjuk szerint az összeférhetetlenség megállapításához jelen időben folytatott tevékenység vagy jogviszony szükséges, ezek közül pedig egyiket sem türközi, ha az ügyészség valakit vádlottként tart számon. Erre reagálva Szabó Bálint a SZEGEDma.hu-nak azt mondta: “Ugyanúgy összeférhetetlen, ha valaki a múltban okozott kárt a városnak, mint ha jelen időben tenné, másrészt az ügyészség jelen időben vádolja az érintett személyt, személyeket a hűtlen kezeléssel. Az összes többi csak jogászkodás…”

Ismeretes, az évek óta húzódó parkolóügyben augusztus 3-án hat személy ellen – köztük Solymos László alpolgármester, Mózes Ervin címzetes főjegyző és Kalmár Gábor kabinetfőnök – vádat emelt a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség. A közleményben ismertetett vádirat szerint a vádlottak, köztük a 100%-os önkormányzati tulajdonban levő, parkolási rendszert üzemeltető gazdasági társaság egymást követő két ügyvezetője, parkolási üzletágának vezetője, valamint a három, az önkormányzat részéről eljáró személy azzal gyanúsíthatóak, hogy a 2008 és 2012 között több mint 300 darab kombinált bérletet adtak ki ingyenesen, mintegy 40 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a gazdasági társaságnak, illetőleg a városnak. Az ügyben Solymos, a kabinetfőnök és Mózes Ervin ellen felbujtás lehet a vád, ami ellen egyébként panaszt tettek az érintettek, a főjegyző korábban úgy kommentálta az ügyet, hogy képtelenség az ügyészség álláspontja, szerinte nem sértettek meg semmilyen szabályt. Hogy ez így van-e, majd a bíróságon eldől…

Előző sztori

A pajori búcsúra emlékeznek szombaton Petőfitelepen

Default thumbnail
Következő sztori

Szegedi Helen Doron, ahol az angol a „második anyanyelv”

Legutóbbi hasonló cikkek