Közélet

Ipsos: nemzetközi összehasonlításban a magyarok az átlagosnál jobban félnek a migránsoktól

Ipsos: nemzetközi összehasonlításban a magyarok az átlagosnál jobban félnek a migránsoktól

2016. augusztus 11., csütörtök
Ipsos: nemzetközi összehasonlításban a magyarok az átlagosnál jobban félnek a migránsoktól

Az Ipsos Zrt. által készített nemzetközi tanulmány szerint a magyarok az átlagosnál jobban félnek a migránsoktól: 55 százaléknyian zárnák le a határokat, és 72 százalék aggódik az álcázott terrorizmus miatt. A tömeges bevándorlás miatt a 22 vizsgált állam egyikében sincsenek többségben, akik szerint pozitív lenne a következmény hazájukra nézve.

A kutatócég csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: világszerte sokan - a magyar lakosság körében 62 százaléknyian - gazdasági okot vagy a szociális, egészségügyi és oktatási intézményrendszer igénybevételének motivációját feltételezik a bevándorlás mögött. Az Ipsos 22 ország 65 év alatti felnőtt lakosa körében június 24. és július 8. között 16 ezer ember online megkérdezésével készített felmérést a migrációról és a menekültválságról. Az Argentínában, Ausztráliában, Belgiumban, Brazíliában, Dél-Afrikában, Dél-Koreában, Franciaországban, Indiában, Japánban, Kanadában, Lengyelországban, Nagy-Britanniában, Németországban, Mexikóban, Olaszországban, Oroszországban, Spanyolországban, Svédországban, Szaúd-Arábiában, Törökországban, az Egyesült Államokban és Magyarországon megkérdezettek véleménye alapján az Ipsos azt írta: a legtöbben a közszolgáltatásokra nehezedő nyomás miatt aggódnak. Tízből hat válaszadó úgy véli, menekültnek álcázzák magukat a terroristák, és tízből négyen szeretnék teljesen lezárni a határokat. Bizonyos államokban - köztük Magyarországon - "különösen negatív" álláspontok rajzolódnak ki - tették hozzá. Kevesen - a magyarok között is mindössze 6 százaléknyian - gondolják például, hogy pozitív hatása van a migrációnak. Azt írták: a legtöbb államban úgy vélik a válaszadók, hogy az elmúlt 5 évben emelkedett a bevándorlók száma. A magyarok 85 százaléka érzi ezt. A legtöbben a közszolgáltatásokra, a gazdaságra és a munkaerőpiacra nehezedő nyomás miatt aggódnak. Nemzetközi átlagban 44 százalék szerint nehezebb állást találni a bevándorlók miatt, és 40 százaléknyian vélik, hogy a magasabb végzettségű bevándorlók mérsékelni tudnák a munkaerőhiány kihívásait. A magyarok 57 százaléka szerint a bevándorlás terhet ró a közszolgáltatásokra. A megkérdezett magyarok 41 százaléka válaszolta, hogy a migránsok jelenléte negatív hatással van a munkaerőpiacra, 33 százalék véli úgy, hogy a képzett bevándorlóknak esélyt kell adni az elhelyezkedésre. A kulturális hatások vonatkozásában tízből hárman állítják, hogy a migránsok "érdekesebb lakóhellyé tették hazájukat". Magyarország ebben a kérdésben a 22 állam listáján utolsó előtti helyen áll, 13 százalékos említési aránnyal - olvasható a közleményben. Bobby Duffy, az Ipsos MORI Társadalomkutatási Intézetének ügyvezetője szerint a migráció globális ügy, és a tömeges bevándorlás hatásai miatt "kevesen nyugodtak". A 22 vizsgált állam egyikében sincsenek többségben, akik szerint pozitív lenne a következmény hazájukra nézve. Erőteljes ellenállás rajzolódik ki Törökországban, Olaszországban, Magyarországon és Oroszországban. Az ügyvezető szerint nem egyértelműen elutasító a nemzetközi megítélés, de - mint kiemelte - "kisebbségben vannak, akik szerint a migrációval gazdagabb lett országuk". Bizonyos helyeken fokozódott az aggodalom, de a 22 ország átlagában a migráció megítélése stabilnak mutatkozott az elmúlt 5 évben - olvasható az Ipsos közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.