Egészség

Idén is kérhető az iskolás lányoknak az ingyenes méhnyakrák elleni oltás

Idén is kérhető az iskolás lányoknak az ingyenes méhnyakrák elleni oltás

2016. augusztus 30., kedd
Idén is kérhető az iskolás lányoknak az ingyenes méhnyakrák elleni oltás

Idén is kérhető az iskolákban a méhnyakrák elleni védőoltás, a kétadagos oltóanyag azoknak ingyenes, akik betöltötték a 12. életévüket és szeptemberben kezdik meg az általános iskola 7. osztályát - számolt be Horváth Judit Krisztina országos tisztiorvos keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Az iskolai kampányoltás keretében szeptember 13-ig kérhető a védőoltás, a szülőnek eddig az időpontig kell a kitöltött, aláírt igénylőlapot visszaküldeni az iskolai védőnőknek. A szakember elmondta, a vakcinát a felkarba adja be az iskolaorvos, és ahhoz, hogy a védettség kialakuljon, két oltásra van szükség hat hónap különbséggel. A védettség kialakulásához mindkét adag beadására szükség van - hívta fel a figyelmet. Az első adag oltást a igénylők októberben, a másodikat tavasszal kapják meg. Kovács Attila helyettes országos tisztifőorvos elmondta, az oltás éveken keresztül jelentős védelmet nyújt a lányok számára a HPV-fertőzés (humán papilloma vírus) következtében kialakuló méhnyakrák ellen, ugyanakkor felhívta a figyelmet az oltás melletti rendszeres nőgyógyászati szűrés fontosságára is. Horváth Judit Krisztina beszámolt arról is, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adatai szerint a HPV-fertőzés elleni iskolai oltási program kezdete, vagyis 2014 óta igen jók az áltoltottsági adatok, az első két évben a jogosultak 80 százaléka, azaz több mint 70 ezer lányiskolás kapta meg a védőoltást. A helyettes országos tisztifőorvos kiemelte, az iskolai kampányoltás lehetőségével eltűntek a területi különbségek, így a hátrányosabb helyzetű fiatal lányok is hozzájuthatnak a HPV-elleni oltáshoz. Az állam által biztosított, méhnyakrák elleni védőoltás és annak beadatása a jogosultak számára mindkét dózis esetében térítésmentes, a költségeket a központi költségvetésből fedezik. A nemzeti védőoltási programba bekerült vakcina 93 százalékot meghaladó védelmet nyújthat a méhnyakrák ellen a korábban HPV-vel nem fertőzött lányoknál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.