Humanitárius segélyt kap Macedónia az Európai Uniótól

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A technikai eszközök mellett 150 ezer eurós (mintegy 46,5 millió forint) humanitárius segélyt biztosít az Európai Unió az árhullámok és földcsuszamlások miatt bajba került macedón lakosság megsegítésére – jelentette be sajtótájékoztatóján Annika Breidthardt, az uniós bizottság egyik szóvivője pénteken.

Szkopje kedden kérte az Európai Unió segítségét a halálos áldozatokat követelő ítéletidő miatt, aktiválva az unió polgári védelmi mechanizmusát.

A szóvivő elmondta: Brüsszel a hét elején már döntött arról, hogy technikai eszközökkel támogatja Macedóniát, és szakértői állományt is biztosít a munkálatokhoz.

Emellett a bizottság a Kopernikusz műhold képeit a mentésben és kárelhárításon dolgozó szolgálatok rendelkezésre bocsátja – tette hozzá.

Breidthardt elmondta, hogy a kedden aktivált polgári védelmi mechanizmus keretében hat ország – Ausztria, Csehország, Görögország, Magyarország, Szerbia és Szlovákia – küldött nélkülözhetetlen tárgyi segítséget Macedóniába.

Magyarországon az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pénteken bejelentette, hogy csaknem 19 millió forint értékben 800 ásólapátot, 1000 pár gumicsizmát, 5000 törölközőt, 200 takarót, 250 hálózsákot, 250 tábori ágyat, 1000 pormaszkot és 1400 pár védőkesztyűt ajánlott fel.

Macedóniára a múlt hét végén csapott le az erős széllökésekkel, áradásokkal és földcsuszamlásokkal járó vihar. A rendőrség tájékoztatása szerint huszonkét ember meghalt, többtucatnyian megsérültek. A nagy mennyiségű csapadék miatt a fővárosban autók kerültek víz alá, a Szkopjét elkerülő körút súlyosan megrongálódott. Fákat csavart ki a szél, több helyen szünetelt az áramszolgáltatás és mintegy ezer embert kellett evakuálni. A kormány vasárnap két hétre szükségállapotot hirdetett ki a fővárosra és az érintett területekre.

Az uniós polgári védelmi mechanizmus a katasztrófahelyzetek kezelését hivatott támogatni. Az uniós központi mechanizmuson keresztül a 28 tagállam polgári védelmi hatóságai tudnak segíteni egymásnak, emellett az együttműködésben Izland, Montenegró, Norvégia, Szerbia és Macedónia is részt vesz.

Előző sztori

Emberi csontokat találtak Szegeden csatornázás közben

Következő sztori

Kvótareferendum: a kormány és a frakciók 1,11 millió forintért juthatnak a választók adataihoz