Erős forgalom volt a Csongrád megyei átkelőkön

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Útinformációs mobilapplikációt fejlesztett ki a rendõrség

Több mint kétszázezer utazó használta a hétvégén a Röszke és a Csanádpalota Autópálya-határátkelőhelyet. Bár a forgalom erős volt, a várakozási idő egyik helyen sem haladta meg a két órát.

Röszkén, a hétvégén a ki- illetve belépők száma szinte megegyezett, hiszen valamivel több, mint 50 ezer utast regisztráltak mindkét irányba, emellett 15 ezer járművet ellenőriztek a határrendészek. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a szerb társszervekkel együttműködve az átkelőhelyet teljes kapacitáson működtette, így a két órát egyszer sem lépte túl a várakozási idő. Az M5-ös autópálya forgalmát indokolt esetben a rendőrök a Bács-Kiskun megyei Tompa irányába terelték, erre négy esetben volt szükség szombaton, illetve vasárnap is.

Szinte ugyanekkora forgalmat bonyolított a Csanádpalota Autópálya-határátkelőhely. Ahol szintén elérte a százezret az utasok száma, akik több, mint 32 ezer járművel érkeztek az átkelőhöz. A várakozási idő a Romániába való kilépés során sem volt több, mint két óra.

A megnövekedett forgalom oka, hogy a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások szabadságra, a turisták pedig nyaralni indulnak. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a legkritikusabb időszak augusztus első két hete, amikor hétvégente mindkét irányban jelentős várakozások alakulhatnak ki az átkelőhelyeken, majd augusztus utolsó két hetében már a belépő forgalom lesz erősebb.

Egy átlagos nyári napon 15-20 ezer utas veszi igénybe a Röszke Autópálya-határátkelőhelyet, a nyári szabadságok időszakában ez a szám akár 60 ezerre is nőhet. Csanádpalotán még ennél is erősebb ilyenkor a forgalom.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a hazai és külföldi társszervekkel együttműködve felkészült arra, hogy a csúcsforgalom idején a két határátkelőhely teljes kapacitáson működjön.

A határátkelőhelyek nyitva tartásáról és az ott várható várakozási időkről a police.hu oldalon, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak az utazók.

Szükség esetén a gyorsabb átlépés érdekében Szerbia felé célszerű Tompa, Tiszasziget vagy Ásotthalom felé kerülni. Utóbbi két átkelő naponta 7 és 19 óra között vehető igénybe. Akik Romániába szeretnének utazni, választhatják a 24 órás nyitva tartással működő kiszombori vagy battonyai határátkelőt.
A rendőrség kéri, hogy indulás előtt mindenki ellenőrizze az úti okmányai meglétét, a gépkocsi műszaki állapotát, vegyenek magukhoz elegendő mennyiségű folyadékot, és amennyiben szükséges, ne felejtsék otthon gyógyszereiket. Amennyiben rendőri segítségre van szükségük, hívják a 112-es segélyhívót.

Előző sztori

Közérdekű munkára ítélték a Rogán Antalt joghurttal leöntő férfit

Következő sztori

Kvótareferendum: a Fidesz a baloldal állásfoglalását várja a kényszerbetelepítésről