Közélet

Elutasította az ügyészség a Ligetfürdő beruházás ügyében tett feljelentést

Elutasította az ügyészség a Ligetfürdő beruházás ügyében tett feljelentést

2016. augusztus 4., csütörtök
Elutasította az ügyészség a Ligetfürdő beruházás ügyében tett feljelentést
ligetfurdo

A Csongrád Megyei Főügyészség bűncselekmény hiánya okából elutasította Német Ferenc Botka László ellen hűtlen kezelés bűntette miatt tett feljelentését a Ligetfürdő beruházással összefüggésben.

A feljelentés szerint Szeged városát a 2007-ben elkezdett élményfürdő beruházással összefüggésben mintegy 2,4 milliárd forint vagyoni hátrány érte, amely abból keletkezett, hogy már a beruházás kezdetekor a képviselők úgy döntöttek, hogy a projekt cégben levő többségi üzletrészüket a beruházás befejezését követő 5 év múlva az alapításkori értéken adják el a kisebbségi tulajdonos magánbefektetőnek. A feljelentő állítása szerint figyelmen kívül hagyták a 6 milliárdos beruházással összefüggésben kapott 3 milliárd forintos uniós támogatást, mint érték növelő tényezőt, s így a várost, mint 80 százalékos tulajdonost az ennek megfelelő arányú vagyoni hátrány érte. A főügyészség által elrendelt feljelentés kiegészítés során megállapítást nyert, hogy a város a fürdő területét vitte be a beruházásra létrehozott cégbe. Ezen túlmenően a várost semmilyen fizetési kötelezettség nem terhelte a cég működése, valamint a beruházás kivitelezéséve során. A 6 milliárd forintos beruházáshoz hiányzó - uniós támogatáson felüli - 3 milliárd forintot a cég vette fel, de arra készfizetői kezességet a magánbefektető vállalt. A magánbefektető vállalta a veszteséges működéssel összefüggésben felmerült költségeket is és mivel a beruházás 2010-es elkészültét követően is 5 éven keresztül közel évi 400 millió forint volt ennek mértéke, a magánbefektető közel 3 milliárd forintot fizetett be pótlólagosan. Az üzletrésszel kapcsolatos szerződéses feltételeket több hatóság is vizsgálta, valamint az önkormányzati döntés előtt a közgyűlésben, illetőleg a bizottságokban, valamint a médiában is részletes vita folyt, felvetve a vagyonvesztés és a hűtlen kezelés vádját. A főügyészség szerint a feljelentés egyszerű matematikai számítással határozza meg az üzletrész értékét, figyelmen kívül hagyva, hogy az üzletrész névértéke nem azonos az üzletrész piaci értékével. Ez a leegyszerűsített módszer nem egyeztethető össze a gazdasági társaságok működésével és az üzleti élet törvényszerűségeivel. Figyelmen kívül hagyta a cég éves több százmillió forintos veszteségét, a kisebbségi tulajdonos által vállalt plusz garanciákat és kötelezettségeket és azt is, hogy az önkormányzat részéről a beruházás semmilyen pénzügyi hozzájárulást nem igényelt. Nem mellékesen az üzletrész értékesítése nyílt pályáztatás során történt és senki sem kívánta megvenni azt. Így a szerződésben foglalt garanciák és kötelezettségek mellett az üzletrész értékesítése nem valósított meg bűncselekményt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.