Sport

Birkózás: sportdiplomáciai vereséget is szenvedett a magyar birkózás

Birkózás: sportdiplomáciai vereséget is szenvedett a magyar birkózás

2016. augusztus 18., csütörtök
Birkózás: sportdiplomáciai vereséget is szenvedett a magyar birkózás
lorincz_viktor_rio_mti

Nagy vihart kavart a hazai sportközegben mindaz, ami a magyar kötöttfogású birkózókkal történt a riói olimpián: Lőrincz Viktor esete volt a legkirívóbb, de testvére, és Bácsi Péter sem járt sokkal jobban. Az ötkarikás játékokon történtekről Savanya Ferencet, a SZVSE birkózó szakosztályának vezetőjét kérdeztük.

Igencsak érdekes körülmények között maradt le a bronzéremről a riói olimpián a birkózó

Lőrincz Viktor

: a kötöttfogásúak 88 kilós mezőnyében induló sportoló a német

Denis Kudla

ellenében jóval aktívabban és támadólag lépett fel, sőt, akcióból képes volt pontot is csinálni, azonban a hajrában kapott érthetetlen intésnek köszönhetően a német egyenlített 3-3-ra, és mivel több intése volt a magyar versenyzőnek, ezért a döntetlen nem neki kedvezett, így az bronzérem helyett az ötödik hely jutott számára. „A bíráskodásra még csak olyan véleményt sem tudok mondani, ami csak hasonlítana a becsületes bíráskodáshoz. A legnagyobb probléma, hogy a szabály értelmezését úgy látszik, a szőnyegen lévő személyekhez kötik, nem pedig ahhoz, ami a szőnyegen történik. A szubjektivizmus egyértelműen elvezeti a birkózás értelmét. Négy éves ciklusra készül egy versenyző, ezt tulajdonképpen hat perc alatt tönkre tudják tenni. Egy becsületes felkészülést becstelen módon el tudnak venni. Az egyik félnek ez persze szerencsét, míg a másiknak szerencsétlenséget jelent” - fogalmazott a bronzmeccsen történekkel kapcsolatban

Savanya Ferenc

, a SZVSE birkózó szakosztályának vezetője. A vasutasok birkózóinak szakosztályvezetője hangsúlyozta, a sportdiplomácia, mint olyan, az a Magyar Birkózó Szövetség elnöki tisztjét 1992 óta betöltő, 12 éven keresztül a Birkózó-világszövetség elnökségében is dolgozó, 1972-ben olimpiai bajnoki címet szerzett

Hegedüs Csaba

leváltásával megszűnt. „Lehet, hogy kicsit durván fogalmazok, de aljas módon váltották le őt, azáltal az a 30 év, amit ő épített, úgy látszik, romokban hever. A jelenlegi vezetőség úgy látszik, nem áll a helyzet magaslatán, mert ezeket a dolgokat a helyszínen kellett volna reagálni és tenni ellene.

Egy hiteles személy, vagy egy bírónak a jelenléte is sokat számíthatott volna. Sok kiváló bírónk van, akik közül, ha csak egy is jelen van, akkor már másképp alakulhatott volna a bíráskodás, kizárhatták volna az ekkora, tudatos csalást, mert itt tudatosan félrevezették a meccset.

A háttérben is kell teljesíteni azért, hogy tűz közelben maradjunk, lett volna olyan bíró, aki kint lehetett volna. Ha nem ismernek, elnyomnak, ha ismernek, akkor már gondolkoznak. A megítélésem az, hogy ennél láthatóbb csalás a bíráskodásban még soha nem volt, legalábbis azokon a meccseken, amiket mi láthattunk” – mondta el Savanya Ferenc. A birkózó sporttal legutóbb akkor akadtak problémák, amikor felvetődött, hogy levegyék azt az olimpiai műsorról: a Rióban látott játékvezetők tevékenysége pedig semmiképpen sem a sportág jövőjét szolgálják. Ezzel kapcsolatban Savanya Ferenc kifejtette, a szóban forgó játékvezetők a jelen eredményeit képviselték, a jövőt pedig ezzel inkább rövidítik. Véleménye szerint jelenlegi biztos, hogy nem ingyen tették ezt, amit pedig cserébe kaptak, az többet ért számukra, mint a jövő. Hozzátette, ilyen rossz összetételű bírói gárda, mint ami most megjelent, talán még nem volt az olimpiákon, úgy látszott, hogy előre megvolt, hogy kinek kell nyernie, és kié lehet az érem. A legnagyobb port kavart Lőrincz Viktor-Denis Kudla bronzmérkőzéssel kapcsolatban Savanya Ferenc elmondta: úgy tűnt, szándékosan megintették a magyar versenyzőt, hogy ezzel 3-3 legyen az állás, és mivel Lőrincz Viktornak több intése volt, így nyerhetett az ellenfele. „Ez egy tudatos dolog volt azért, hogy ne kerüljön a dobogóra. Testvére, Tamás dél-koreai ellenfele abszolút kizárta a birkózás lehetőségét, hiszen kötöttfogásban ilyen mély alapállás nincs, mint amit ő bemutatott. Abból az alapállásból kimozdítani sem lehet, már az passzivitás, hogyha úgy áll oda valaki” – összegezte a Lőrincz-testvérek mérkőzésein mutatott játékvezetői teljesítményt a SZVSE szakosztályvezetője. A közvetítés során egy érdekes mondat is elhangzott, mi szerint Lőrincz Viktor a mai birkózásban ritkán előforduló dolgot is véghezvitt, tekintve, hogy akcióból is sikerült pontot csinálnia – mindezek ellenére ezt a teljesítményt nem honorálták győzelemmel a szőnyegen. „Kis Balázs is technikát vitt a birkózásba, ahogyan Viktor akcióval vitte le az ellenfelét, előtte két meccsen dobálta az ellenfelet, mint az üres bőröndöt. A bronzmeccsen ki volt sakkozva, hogy nem lehet harmadik, mert az másnak kell. Az aktív és a kreatív versenyző nem tudott nyerni, mert a bíró lefalazta, amikor indítana egy akciót, akkor engedi azt a mozgássort, ami kizárja a támadót a fogásvégrehajtásból. Itt nem csak a bíró, hanem a zsűri elnök is ludas, mert Viktor meccsén a zsűri elnök mutatta be a két pontot és az intést. Ha valakit leküldenek parterba, az már büntetés, e mellett pedig a szabályos védekezést sem engedték, hiszen kitámasztani szabad, ilyen szabály, ami ezt tiltaná, nem is lehet és nem is volt” – tért ki Savanya Ferenc a Denis Kudla elleni meccs egyik sarkalatos pontjára, amikor egy parter helyzet utáni védekezésnél a bírók szerint visszafogott Lőrincz Viktor.

Itthon más szellemben vezetnek

„Hazai versenyeken, felnőtt és utánpótlás versenyeken fel sem merülnek ilyen dolgok. Hat évvel ez előtt rezgett a léc, hogy Londonban lesz-e kötöttfogás, pont ezért változtattak a szabályokon, annak érdekében, hogy az aktív, a kreatív, a technikás versenyzőket segítsék azzal, hogy 0-0-al ne nyerjen valaki úgy, hogy az ellenfele kapott egy intést. Ezt megelőzően ezek előfordultak, eltologatták az ellenfelet négy percig, az ötödik percben jött egy intés, és ezzel nyert a másik. Látványosabbá akarták tenni a birkózást, amiben a kötöttfogás élen járt volna, mert a dobások zöme nagy ívű, látványos a nézők számára is. Kellemetlen dolog erről beszélni, de ezen az olimpián ez kicsúcsosodott. Mindig volt szubjektív ítélet, de ekkora, aljas módon elvezetett meccsek csak itt voltak. Sok jellemtelen bíró volt az olimpián” – részletezte a hazai bíráskodási viszonyokat Savanya Ferenc. A vasutas klub szakosztályvezetője elmondta, meglátása szerint egyetlen karizmatikus bíró sem volt a magyar meccseken, és bár ötvennél is több évet töltött el a birkózásban, ilyen ismeretlen gárdát nem lehetett még látni. „Kellemetlen, hogy a szeretett sportágunk, a birkózás miatt ilyeneket kell mondani. Valahol az ősisége miatt mélyebben bennünk van a birkózás, aminek kapcsán vártuk a csodát, de ez letörte a szarvunkat. A négy kiválóságunk két ötödik helyet ért el ilyen külső okok miatt. A négy évig tartó felkészülést percek alatt romba döntötték. Ha a magyar versenyzőt segítették volna, akkor is aljasság lett volna” – nyilatkozta Savanya Ferenc. Savanya Ferenc hozzátette, nem hinné, hogy írásbeli figyelmeztetés, vagy fegyelmin kívül komoly következménye lenne az olimpián látott bíráskodásnak, hiszen a vezető bíró meg tudja védeni magát azzal, hogy a másik két játékvezető hozzájárult, és mint a mondás is tartja: holló a hollónak nem vájja ki a szemét. A SZVSE szakosztályvezetője kitért rá, attól is tarthatunk, hogy a történtek után belenyúlnak a szabadfogású versenyekbe is, a jelenlegi bíráskodás pedig csak ártott a sportágnak, mert ezt nem csak Magyarországon, hanem az egész világon látták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.