Közélet

Algyőtől Felgyőig, Újszentivántól Kövegyig – saját értéktárukkal érkeznek a Csongrád megyei települések Ópusztaszerre

Algyőtől Felgyőig, Újszentivántól Kövegyig – saját értéktárukkal érkeznek a Csongrád megyei települések Ópusztaszerre

2016. augusztus 11., csütörtök
Algyőtől Felgyőig, Újszentivántól Kövegyig – saját értéktárukkal érkeznek a Csongrád megyei települések Ópusztaszerre
augusztus20_opusztaszer49_gs

Minden, ami Csongrád megye! – ezzel a jelszóval rendezi meg idén Szent István napi ünnepségét az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Csongrád Megyei Kormányhivatal. A rendezvénnyel Magyarország éppen öt évvel ezelőtt elfogadott Alaptörvényét is ünneplik, amelyre értékeik felmutatásával készülnek Csongrád megye önkormányzatai. A két megyei jogú várostól kezdve a legkisebb lélekszámú településként nyilvántartott Kövegyig egyre több helység vállalkozik a helyi termékek bemutatására a nemzeti ünnep alkalmából. Az ünnepi rendezvény szónoka Szájer József Európai Parlamenti képviselő lesz.

A Csongrád megyei Szent István napon, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban idén azon értékekre helyezik a hangsúlyt, amelyek a megyében élők szorgalmának, igyekezetének köszönhetően jöttek létre. A Nemzeti Összetartozás Emlékműve körül felállított standokon, a települési értékek tárházában bemutatkozik például az újszentiváni Babamúzeum, vagy az algyői Tájház is, a maga népművészeti értékeivel. Makó Portékatára szinte a teljes környék kézműves remekeit, finomságait felvonultatja, Mindszent pedig a megyei értéktárba is bekerült büszkeségei mellett a mezőgazdasági közfoglalkoztatásban létrehozott termékeit mutatja meg a Szent István napra érkezőknek. A bemutató olyan különleges seregszemlének ígérkezik, ami talán soha ilyen formában nem valósult meg Csongrád megyében. Az Árpád Emlékmű előtt felállított színpadon is csak Csongrád megyei előadók, öntevékeny művészeti csoportok váltják majd egymást: a szentesi Jövőnkért AMI Kamaracsoportja, a mindszenti Alkony Népdalkör, az algyői Parlandó Énekegyüttes, a Zsibongó Néptáncegyüttes, a Búzavirág Asszonykórus és a citerazenekar. Hódmezővásárhelyet a Kankalin Táncegyüttes, Csengelét a Mazsorettcsoport, Székkutast a Nyugdíjas Klub, Sándorfalvát az irodalmi kör, Ambrózfalvát pedig a Star Dance tánccsoport képviseli az ünnepséget megelőző, 11.30-kor kezdődő műsoros összeállításban, az Árpád emlékmű előtt. Az ünnepi megemlékezés 14 órakor kezdődik majd az Árpád emlékműnél. Itt

Farkas Sándor

országgyűlési képviselő és

Juhász Tünde

kormánymegbízott köszöntője után az ünnepség szónoka,

Szájer József

Európai Parlamenti képviselő mondja el beszédét. Hagyományosan ezen a rendezvényen adja át

Kakas Béla

, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke a megyei közgyűlés elismeréseit. Az új kenyeret

Kiss-Rigó László

megyés püspök szenteli meg,

Kertész Péter

, a park igazgatója pedig megszegi.

Aug.20-Program
Aug.20-Meghívó

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.