//

A tarhonya csodáinak adóztak a tápéiak + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

tarhonyafeszt002kf

Idén is sok százan látogattak ki a tarhonyafesztiválra, a főzőversenyen tizenkilenc csapat mérte össze tudását.

Tizenkettedik alkalommal rendezte meg a hagyományos, népszerű Tápéi Tarhonyafesztivált a Tápéi Hagyományőrző Egyesület. Szerencsére az időjárás kegyesnek bizonyult a rendezvényhez, szép napsütés és kellemes meleg fogadta a több száz résztvevőt.

A Heller Ödön Művelődési Ház udvarán már szombaton kora reggel megkezdődött a főzőverseny, ahol a különböző összeszokott és alkalmi (háromfős) együttesek megmutathatták szakácstudományukat, kipróbálhattak, milyen ízes, illatos, színes csodát tudnak kifőzni a nap főszereplőjéből: a tarhonyából. Abból a száraz tésztából, ami eredetileg feltehetőleg Perzsiából származik, és török közvetítéssel érkezett a hazánkba, így Tápéra is: egykoron a községből eljáró gyékényszedők ezt vitték magukkal mint legfontosabb élelmiszerüket. A tarhonya mellé ez alkalommal is krumpli, hús, csülök stb. került a bográcsokba. Nevezési díj ezúttal sem volt, a szervezők biztosították a tarhonyát az indulóknak, akiknek az egyéb alapanyagokat és a felszerelést kellett magukkal hozniuk. No és a jókedvet, a vidámságot, mely hozzájárult ahhoz, hogy ismét egy remek hangulatú fesztiválon szórakozhasson, mulathasson, ehessen-ihasson együtt Tápé apraja-nagyja.

19 alakulat vállalta végül a megmérettetést, illetve Tápé vendégeként Kartal és a vajdasági Bácsgyulafalva csapata. A zsűrinek – Rapcsányi Ferencnek és társainak – bizony nem volt könnyű dolga, mert a főzők ezúttal is kitettek magukért, valóságos ételkölteményekkel rukkoltak elő, bizonyítva, hogy a tarhonya méltán követel magának központi szerepet a magyar konyhaművészetben. A legjobb háromnak értékelt csapat ezúttal is díjat vehetett át. Molnár János főszervezőtől, a Tápéi Hagyományőrző Egyesület vezetőjétől megtudtuk, az első helyezést Tóth Béla, Juhász István és Kovács István gárdája (pontosabban szólva főztje) érdemelte ki, második lett Ábrahám Istvánné, Király Mihályné és Török Katalin, míg a harmadik helyen Vincze Gyula, Miklós-Nagy Ferenc és Ardai Imre végzett. Különdíjban részesült Ledó és csapata. A közönség is nyertes lett, hiszen mindent megkóstolhatott.

A délután folyamán egymást váltják a népzenei és táncegyüttesek produkciói, a különféle hagyományőrző és szórakoztató programok a fesztiválon, “Egy bolond százat csinál” címmel tekinthetik meg a látogatók Varga Feri és Balássy Betti műsorát, a napot pedig a Török Zenekar vasárnap hajnalig tartó bulija zárja.

no images were found

Előző sztori

Rio 2016: Pétervári-Molnár Bendegúz negyeddöntős egypárevezősben

Következő sztori

Rio 2016: a szerbek elleni döntetlennel rajtolt a Benedek-csapat

Legutóbbi hasonló cikkek