Gazdaság

A fellendülés után ismét lassul a világgazdaság növekedése

A fellendülés után ismét lassul a világgazdaság növekedése

2016. augusztus 1., hétfő
A fellendülés után ismét lassul a világgazdaság növekedése

Az elmúlt évek fellendülése után ismét lassul a gazdasági növekedés a világban - mondta Németh Dávid, a K and H Bank vezetőelemzője hétfőn az M1 aktuális csatorna reggeli hírfolyamában.

A szakértő szerint az európai gazdasági folyamatokra is hatással van az, hogy az alacsony olajár miatt kevesebbet vásárolnak az olajtermelő országok, emellett lassul a kínai gazdaság, és az unió belső gondokkal is küzd. Ez utóbbira példaként mondta az olasz gazdaság sérülékenységét, és az államadósság magas szintjét több országban is. A munkanélküliség sem csökken az EU-ban olyan mértékben, ahogyan az kívánatos volna, miközben munkaerőhiány is van egyes területeken. A munkaerőpiac átalakulóban van az unióban - például előtérbe kerül a robotok alkalmazása - az átállás pedig gondokkal jár. Más képzettségű emberekre van és lesz szükség mint 15 évvel ezelőtt - mondta az elemző. Emellett a válság előtt a világgazdaság folyamatosan nőtt, az infláció alacsony szinten maradt, vagy nem is volt. Ezt segítette, hogy a kínai gazdaság olcsó termékeket tudott szállítani. Most viszont várható az infláció "felpörögése" részben az üzemanyagok árcsökkenésének lassulása, illetve több országban a belső kereslet növekedése miatt. Az elemző szerint Magyarországon is a fejlett országokhoz hasonló a helyzet. A gazdasági növekedés 3 százalékhoz közeli értékének eléréséhez kedvező környezetet biztosít, hogy néhány nagyobb beruházás jön Magyarországra, és az uniós források lehívása is újra beindul. Emiatt a munkanélküliség csökken és alacsony szinten áll az országban. De az infláció várhatóan a közeljövőben gyorsul majd, 3 százalék körüli szintre emelkedhet - mondta Németh Dávid.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.