Egyetem

A családok együtt készülnek az iskolakezdésre Szegeden is

A családok együtt készülnek az iskolakezdésre Szegeden is

2016. augusztus 31., szerda
A családok együtt készülnek az iskolakezdésre Szegeden is
iskolataska_gs

A családok apraja nagyja együtt szerzi be a tanszereket, a nagyobb áruházakban és írószerboltokban ilyenkor akár átlagosan 15 ezer forintot is a kasszánál hagynak, gyermekenként. Az általunk megkérdezett édesanyák azt mondták, spórolni akkor lehet, ha a kisebbek bizonyos dolgokat megörökölnek a nagyobbaktól.

Az iskolakezdéshez kapcsolódó vásárlások alkalmával egy család egy gyermekre átlagosan 10 és 20 ezer forint közötti összeget költ el a nyáron; ha új iskolatáskára is szükség van, ez akár duplájára is nőhet – derült ki a Regio Játék felméréséből, melyet a napokban juttattak el szerkesztőségünknek. Megkérdeztük a szegedi anyukákat, ők hogyan készülnek a tanévre, mennyit költenek iskolaszerekre, illetve örülnének-e, ha a súlyos iskolatáska cipelése helyett elektronikus formában is elérhetőek lennének a tananyagok. Sok családnál már most elkezdődött a tanszerek beszerzése, a vásárló körútra általában az egész család elmegy. A gyerekek ilyenkor még izgatottan várják, hogy év közben használhassák a maguknak választott tolltartót, tornazsákot és végre írhassanak füzeteikbe, a szülőknek viszont minden év augusztusában óriási anyagi terhet jelent a gyakran az órákon elő sem kerülő tanszerek megvásárlása. "A nagyfiam már egyetemista, de emlékszem, amikor még alsó osztályba járt, az osztályfőnök olyan dolgokat is kért tanévkezdésre, melyeket később első sem vettek a fiókból. Ilyen volt a postairon. A húga ugyanazt a ceruzát örökölte meg, mert még a hegye sem kopott el" - emelt ki egy példát a "felesleges" tanszerek sorából

Angelika

, akinek három gyermeke van. A szegedi szülők átlagosan 10-15 ezer forintot hagynak a kasszánál minden augusztusban, gyerekenként, az alsó tagozatosoknak járó tankönyvkedvezmény pedig a legtöbbjük szerint sok anyagi terhet levesz a vállukról.

toll_iskola_iroszer

Az általunk megkérdezett édesanyák mind azt mondták, az iskolaszereket gyerekeik választják ki; a családokban tehát érvényesül a demokrácia, ha a tolltartó vagy füzet kiválasztásáról van szó. Némi kompromisszum azért mégiscsak megmutatkozik, hiszen nemcsak az a fontos, hogy az adott tanszer jól nézzen ki, hanem az is, hogy éveken át kiszolgálja a diákot. Utóbbi szempont inkább a szülőknek fontos. "Nálunk volt Szörny Rt.-korszak, meg Madagaszkár-korszak, és már nem is emlékszem mi minden egyéb. A gyerekek jobban szeretnek abba írni, abból tanulni, szívesebben veszik elő a táskából. Ez persze körülbelül a tanév közepéig tart, utána már nem vigyáznak rá annyira." "Sosem vásároltunk még tanszereket online, de jobb is így" - reagált a kétgyermekes

Klári

arra a felvetésre, ők felcserélnék-e a sok idővel és nem kevés rohangálással járó írószervásárlást az otthonról intézhető webáruházi böngészésre. Az anyukák inkább vállalják a vásárlással járó esetleges kellemetlenségeket, minthogy olyan terméket rendeljenek a neten, ami nem felel meg az igényeknek, túl kicsi, esetleg minőségben nem megfelelő. Az iskolakezdés egyik sarkalatos pontja a hátizsák beszerzése, s bár megkérdezetteink gyerkőcei közül többen is a tavalyi sulitáskával folytatják az iskolát, véleménye mindenkinek van - főleg az árakról és a minőségről. Sokan nem tudnak drágább jó minőségű táskát venni, amelyeket viszont 5000-7000 forintért vásárolhatnak meg azok a portálunk által megkérdezett anyukák szerint jó, ha egy tanévet kibírnak komolyabb szakadás nélkül. Nem egy szülő több tanévre, hanem több gyerekre tervez az iskolatáskával: az alsó osztályból felső tagozatba készülők és a gimnazisták igényeihez is más-más táska kell.

Megkezdõdött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba

"Persze az, hogy az iskolatáska hány évet bír ki, az attól is függ, mennyi könyvet kell magukkal cipelniük a gyerekeknek. Még nem mertük lemérni az iskolatáska súlyát, de én nem csodálkozom rajta, hogy ennyi a gerincferdüléses gyerek."

Etelka

azok egyike, akik támogatnák az elektronikus tananyag bevezetését az iskolákban, szerinte ugyanis abnormális, hogy a kicsik olyan súlyokat cipelnek, ami egy felnőttnek is terhelést jelent. Az iskolatáska mellett pedig ott a tornazsák, ha különórára jár, akkor az ahhoz szükséges egyéb felszerelés. A számítógépre, tabletre is letölthető házi feladatok és olvasmányok megkérdezett anyukáinkra nem hatnak idegenül, véleményük szerint ha már a gyerekek szeretnek ezeken az eszközökön játszani, akár tanulásra is fordíthatják az azzal töltött időt. A számítógép a legdrágább eszköz, amit vásárolni kellett

Turi Mihályné

családjában. A laptopra a kétgyermekes édesanya OKJ-képzésen tanuló fiának volt szüksége - a kiadványszerkesztéshez elengedhetetlen egy korszerű programot futtatni képes eszköz. Lánya még hetedik osztályos, kiváló lehetőségnek tartja azt, hogy 2013 óta a munkáltatótól kapott beiskolázási utalványt tankönyvekre is költheti. Úgy számol, a maradék pénz elég lesz a szükséges füzetek, tollak, ceruzák, apróságok beszerzésére.

Akció, akció hátán: minőségtől, divatosságtól függően jelentős árkülönbségek vannak

Felhalmozva a szeged áruházak reklámújságjait, azt tapasztaltuk, szinte minden hipermarket akciókkal próbálja a vásárlásra rávenni a szülőket, a kisebb üzletek pedig gyakran a nagyszámú egyetemista közösséget próbálják megszólítani karok számára biztosított kedvezményekkel. "Egyre komolyabb kisebbik gyermekem is, nem kell neki a legdíszesebb mindenből, megelégszik az egyszerűvel, így biztos beleférünk a tervezett összegbe" - fogalmazott az anyuka. A SZEGEDma az egyik legnagyobb szegedi tanszeráruházban járt. A legolcsóbb A/5-ös méretű füzet 49 forintba került, a kétszer ekkora A/4-es 99 forintba, spirálozott változatban, több lappal 199-be. Ezek természetesen csak a legolcsóbb változatok, ha egy mesehősös, borítójú darabot választunk, a kezdő ár 300-500 forintra nő. A legolcsóbb grafitceruza és golyóstoll 79 forintba került, tolltartót 799 forint és 4490 forint között találtunk, az utóbbi tetején a Real Madrid jele látható. Egy 30 centiméteres vonalzó 99 forint, egy komplett vonalzócsomag viszont akár 1299 forint is lehet, de ennyi pénzből már a legolcsóbb tudományos számológépre is futja. Ha gyermekünknek márkás kütyüt szeretnénk, akkor mélyebben zsebbe kell nyúlni, Casio márkájú eszközt 8690 forintért vehettünk volna. A legmélyebben a pénztárcába nyúlni viszont egyértelműen az iskolatáska esetében szükséges. 5-10 ezer forintért már gyakran ismert márkás hátizsákot vihetünk haza, ezek azonban nem kímélik a gyermek gerincét. Az e követelményeknek megfelelő, orvosilag is ajánlott táskákért legalább 20 ezer forintot kell fizetni, de találkoztunk olyan darabbal, amely 27 ezer forintba került.

Gaál Bernadett - Tóth Marcell

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.