Közélet

Véget ért a migránsok éhségsztrájkja Horgosnál

Véget ért a migránsok éhségsztrájkja Horgosnál

2016. július 29., péntek
Véget ért a migránsok éhségsztrájkja Horgosnál
Illegális bevándorlás - Éhségsztrájkot folytató migránso

Véget vetettek éhségsztrájkjuknak a szerb-magyar határ közelében, Horgosnál tiltakozó migránsok - mondta el a közmédia helyszíni tudósítója pénteken az MTI-nek. A Belgrádból gyalog Horgosra vonult migránsok hat napja próbálták elérni, hogy Magyarország megnyissa előttük a határt.

A szerb-magyar határ melletti tisztásra vasárnap 130-an érkeztek meg Belgrádból, ahonnan eredetileg 300-400, főleg afganisztáni és pakisztáni migráns indult útnak még múlt pénteken. Közülük azóta sokan feladták az éhségsztrájkot, és a közeli tranzitzónába mentek, majd többen újra csatlakoztak a csoporthoz. Péntek délelőtt még csaknem ötvenen voltak, akik kitartottak, sokan közülük kimerült állapotban vannak. A migránsok hosszú tanácskozás után döntöttek úgy, hogy követeléseik nem találtak meghallgatásra, ezért nem látják értelmét a további éhségsztrájknak. A bevándorlók korábban azt mondták: azért jöttek, hogy a határzár és a menedékkérők beengedésére vonatkozó szigorú szabályok ellen tiltakozzanak és végkimerülésig kitartanak. A szerb hatóságok felajánlották számukra, hogy buszokkal elszállítják őket Szabadkára, Belgrádba vagy Sídre, az erre a célra felállított menekültközpontokba, ahol élelmet és orvosi ellátást kapnak. Annak, hogy valamelyik tranzitközpontba kerülhessenek és beadhassák menedékkérelmüket Magyarországon, az a feltétele, hogy a Szerbiában létesített befogadóállomások egyikében regisztráljanak. Hivatalos adatok szerint közel 3600 illegális bevándorló tartózkodik jelenleg Szerbiában, többségük afganisztáni. Közülük 600-700 Belgrádban, a buszállomáshoz közeli parkokban, a szabad ég alatt tartózkodnak. Csak az elmúlt egy napban 160 újabb migráns csatlakozott hozzájuk, de naponta többen el is hagyják a fővárost, rendszeres buszjáratokkal, Szabadka és Zombor irányába távoznak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.