Táncban regélik el Drakula legendáját

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szabadteri_kozonsegtalalkozo010kfDrakula gróf legendája sokakat megihletett már: szinte minden műfajban született film, előadás vagy rajzfilm a Transsylvaniát rettegésben tartó vészívó meséjéből. A Szegedi Szabadtéri Játékokon a Magyar Nemzeti Táncegyüttes csapatával együttműködve elevenedik meg a gróf kastélya. A táncjáték alkotóival szerdán találkozhattak a színház szerelmesei a Reök-palotában.

Hétfőn gőzerővel kezdődtek a Dóm téri szabadtéri színpadon a Drakula utolsó tánca próbái, az alkotók reggeltől estig talpon vannak, hogy minden tökéletesen működjön az ország legnagyobb csillagtetős színházában. A rendező-koreográfus Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas művésztől megtudtuk: a táncjátékot még a fővárosban kezdték el próbálni, a munka oroszlánrészén tehát már túl vannak; Szegeden csak a jelmezpróba, a tér bejárása, a több mint száz táncos összehangolása, és az egyéb műszaki-technikai finomhangolások vannak hátra.

Drakula gróf szerepét ketten alakítják, a “vérszívás” előtti állapotban a rendező-koreográfust láthatjuk a színpadon, míg a megfiatalodott vámpírt Sánta Gergő testesíti meg. A Czifra együttes tagja, a 2012-es Fölszállott a páva verseny döntőse mindenkit megnyugtatott: vérszívó harapás nem lesz a színpadon, a fellépők mindent táncban fejeznek ki. Sánta Gergő azt is megmutatta, milyen jelmezben kell helytállnia a nyári melegben: parókát, szőrmés cipőt és kabátot visel az előadásban.

Keresztes Ildikó ruhája sem könnyedebb darab, ő az erdélyi falu lakóinak egyikeként áll színpadra. Az énekes-színésznő elmondta, magánemberként gyakran jár a Tisza-parti városba, színpadon utoljára viszont tavaly télen, az István, a királyban láthatták Szegeden. Elismerően beszélt színpadi partnereiről, főleg a néptáncosokról, valamint azt is megemlítette, egyszerre megtisztelő és megterhelő feladat számára, hogy fel kell elevenítenie tánctudását a bemutatóra. A Bábjátékos szerepét, Keresztes partnereként, Novák Péter alakítja. Mint mondta, a darab filozófiájától talán sokan idegenkednek, hiszen a Drakula utolsó tánca a halált, az elmúlás témáját járja körbe, azonban ezt ellensúlyozza a vidámságot, jókedvet árasztó tánc és zene.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes produkciójában, melyet július 8-án és 9-én 21 órától láthat a közönség, szegedi gyerekek is közreműködnek.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Visszaállították a hősi halott katonák előléptetési lehetőségét

Következő sztori

Elkezdődött a junior úszó Európa-bajnokság Hódmezővásárhelyen + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek