Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Szórakozás

Szeged-Alsótanya-vidéki felvonulással nyit a IV. Rózsa Sándor Fesztivál

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

rozs-FESZTIVAL_MJ-027

Negyedízben invitálják egy hamisítatlan betyáros hétvégére az érdeklődőket, az idei Rózsa Sándor Fesztiválba már az egész Szeged-Alsótanya területét bekapcsolják. A zászlós lovas felvonulás mellett hagyományőrző bemutatók, pálinka áldás és koncertek is várják a vendégeket Ásotthalmon.

Rokonlelkűséget érez Toroczkai László a hírhedt betyárral, Rózsa Sándorral, az ásotthalmi polgármestert már gyermekkora óta foglalkoztatja a környékbeli betyárvilág, ezért is kezdte el kutatni a legendák mögött megbúvó igazságot, s ennek kapcsán kezdett fesztiválszervezésbe, mely mára határ menti település egyik legjelentősebb rendezvényévé nőtte ki magát. A polgármestertől megtudtuk, megtalálták időközben Ásotthalom közigazgatási határán, de már ruzsai területen azt a tanyát is, amit sokan Paplógó-tanyaként ismernek, ami Katona Pálé volt, s ahol elfogták egykor Rózsa Sándort.

Pénteken délután Rózsa Sándor fájához vonul a lovas menet a Fesztivál térről, ahol egy fohász hangzik el, majd pálinka áldás lesz Oszter Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész és a Körösök Völgye Vitézi Bandérium közreműködésével. A Rózsa Sándor élményháznál a Gera Fivérek lépnek fel, bemutatkoznak a Hagyományőrző Kelevézek, illetve kézművesek várják az érdeklődőket. A fesztivált hivatlaosan pénteken 18 órakor Toroczkai László és Oszter Sándor nyitja meg, majd fellép az Ásotthalmi Népdalkor, a Csalogány Citerazenekar, 19 órától pedig „Betyárvilág” címmel hagyományőrző harci bemutatót tartanak, később Aradszky László szórakoztatja a nagyérdeműt, utána pedig utcabál zárja a napot. Szombaton délután kettőkor folytatódnak a programok, lesz többek között Ostorcsattogtató Betyár Akadémia Kunsági Bogár Bálinttal, 15 órától pódiumbeszélgetést tartanak a hírhedt betyárról Toroczkai László, Oszter Sándor, Kunsági Bogár Bálint, Fogas Ottó múzeumigazgató és Seres István beszélget, 17 órától pedig ismét fellépők váltják egymást a színpadon, a sztárvendég Rúzsa Magdi lesz.

„Azt szeretnénk, hogy a fesztivál ne csupán Ásotthalom legnagyobb rendezvénye legyen, hanem az egész Szeged-Alsótanya vidékére kiterjedő hagyományainkat őrző fesztiváljává váljon” – hangsúlyozta Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere a pénteken kezdődő IV. Rózsa Sándor Fesztivál kapcsán. Éppen ezért arra kérték az egykori Szeged-Alsótanya területén létrejött településeket, küldjék el zászlóikat, így a 16 órakor a Fesztivál térről a betyár fájához tartó menetet zászlós csapat fogja felvezetni. A nagyközség első embere portálunknak elmondta, az érintett települések napi kapcsolatban vannak egymással, látogatják egymás rendezvényeit, és a turisztikai kínálatuk kialakításánál szerepet kap az is, hogy ne egymásra licitáljanak, hanem épp ellenkezőleg, erősítsék egymást. Ásotthalmon egyébként egyik kitörési pontjának tartja a turizmust, ezért tudatosan építkezés zajlik a településen – mutatott rá Toroczkai hozzátéve, már nagyon várják az uniós források megjelenését, egyik céljuk, hogy a helyi legendákra építve egy élményparkot hozzanak létre.

Rózsa Sándor, Pipás Pista és a boszorkányhistóriák kuriózumnak számítanak hazánkban, s ezekre a helyi legendákra építik az ásotthalmi turisztikát, egy tematikus, tízezer négyzetméteres élményparkot terveztek, amelynek egyik eleme a már megvalósult Rózsa Sándor élményház. „Ez a park a helyi legendáinkat fogja bemutatni, kulturális örökségünk sokszínűségét tárja elénk. A Balástya határában elbontott Tömörkény-házat itt szeretnénk újraépíteni. Már kész a pályázatunk is részletes tervdokumentációkkal, csak a források megnyitására várunk. Az élménypark jóformán egy skanzen és egy Disneyland ötvözete lesz, ahol bár természetesen hitelesen mutatjuk be a környékünk múltját és hagyományait, de ezt turisztikai céllal tesszük” – mondta el a SZEGEDma.hu-nak Toroczkai László, aki reméli, hogy a IV. Rózsa Sándor Fesztivál programjai is még inkább ráirányítják a figyelmet Ásotthalomra.

Hírzóna

Közösen fejlesztik Csongrád-Csanád és a Vajdaság turisztikai értékeit

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tematikus turisztikai útvonalakat, közös brand-et és online platformokat állítottak össze.

Tovább olvasom

Hírzóna

90 éves a vásárhelyi strandfürdő

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Színes programokkal várják a vendégeket.

Tovább olvasom

Hírzóna

Plasztik ladikot avatnak Mártélyon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Évszázados hagyományt gondolt újra a Tiszai PET Kupa.

Tovább olvasom

Aktuál