Egyetem

Radnótis sikerek a Nemzetközi Matematikai Diákolimpián

Radnótis sikerek a Nemzetközi Matematikai Diákolimpián

2016. július 19., kedd
Radnótis sikerek a Nemzetközi Matematikai Diákolimpián
erettsegi_radnoti01_gs

A tizennegyedik helyen végzett a magyar csapat az idei Nemzetközi Matematikai Diákolimpián, amit 109 ország részvételével Hongkongban rendeztek meg. A hatfős magyar csapatból Gáspár Attila, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium 10. osztályos tanulója aranyérmet nyert, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium egy ezüst, illetve egy bronzérmes diákra lehet büszke.

Pelikán József

, a magyar csapat vezetője az MTI-nek elmondta: a július 16-án zárult verseny részvételi csúcsot hozott, először lépte át a matematikai diákolimpikonok száma a hatszázat. A magyar csapat legfiatalabb tagja, Gáspár Attila a 602 résztvevő közül a 12. lett. A csapattagok mindegyike szerzett érmet,

Lajkó Kálmán

, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium 11. osztályos tanulója, valamint

Nagy Kartal

és

Szabó Barnabás

, a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium végzősei ezüstérmet,

Baran Zsuzsanna

, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium 11. osztályos tanulója és

Williams Kada

, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium 11. osztályos diákja bronzérmet nyert. Hongkongban az összesített csapatversenyt az Egyesült Államok nyerte, Dél-Korea és Kína előtt. Az európai uniós országok közül egyedül Nagy-Britannia előzte meg a magyar csapatot. Magyarország az 1959 óta minden évben megrendezett matematikai diákolimpia rendszeres résztvevője, a csapat rendre előkelő helyen végez a versenyben. A magyar csapatot évek óta vezető Pelikán József matematikus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem nyugalmazott adjunktusa diákként az 1960-as években maga is három aranyérmet és egy ezüstérmet nyert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.