Gazdaság

Otthon Centrum: júliusban kezdődhet a szokásos roham az albérletekért

Otthon Centrum: júliusban kezdődhet a szokásos roham az albérletekért

2016. július 18., hétfő
Otthon Centrum: júliusban kezdődhet a szokásos roham az albérletekért

Július végén, a felsőoktatási felvételi ponthatárok közzététele után indulhat a szokásos roham az albérletekért, a tapasztalatok szerint az egyetemek környékén hamar elkelnek a kedvező áron kínált ingatlanok, ráadásul a belső városrészekben az egyetemisták versenyben találják magukat a pályakezdőkkel és a turistákkal is - hívta fel a figyelmet az Otthon Centrum (OC) ingatlan franchise hálózat hétfőn.

Az OC első fél évi adatai szerint országosan 5-20 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak a tavalyi év átlagához képest. Ennél nagyobb mértékű, akár 30-40 százalékos növekedés Budapest külső és olcsóbb pesti kerületeiben volt jellemző. A vidéki városok közül Miskolcon és Sopronban regisztrált az Otthon Centrum jelentősebb bérletidíj-emelkedést. Nem volt növekedés Budapest V. és VI. kerületében, ahol eleve az átlagnál magasabb árak jellemzőek, továbbá néhány egyetemi városban, így Győrben, Szegeden és Pécsett. A legtöbb bérbevett lakás 60-70 négyzetméteres, vagy ennél kisebb volt az idén. Budapesten az átlagos méretű lakásokért 140 ezer forintot fizetnek havonta. A legkedvezőbb bérleti díjak az átlagos lakásméret alapján Pécsett, Nyíregyházán és Miskolcon voltak az elmúlt fél évben, ahol 60-70 ezer forintért lehetett albérletet találni, míg Debrecenben például a bérbe adott 60 négyzetméteres lakások átlagosan 91 ezer forintba kerülnek havonta. A szakértők szerint Budapesten a belvárosi kislakások gyorsan elkelnek, és a piacon egyre inkább a 80-100 négyzetméteres kiadó lakások fognak dominálni, tehát több diák összefogva jobban járhat a bérleti piacon. A vidéki városokban a piac szűkösebb, mint a fővárosi, és az egyetemi központokra korlátozódik. Itt a fajlagos árak a fővárosi értéknél jóval olcsóbbak, de a kiadó lakások jellemzően nagyobb alapterületűek, ami mérsékli a bérleti díj különbségeit a főváros és vidéki nagyvárosok között. Lakásbérlés helyett Budapesten és vidéken is jellemző a befektetési célú vásárlás, az elmúlt két év lakáspiaci élénkülésének meghatározó szereplői voltak a kisbefektetők, akik megtakarításaikat lakásba fektették - közölte az Otthon Centrum.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.