Közélet

Országos CNG-kúthálózat épülhet ki Magyarországon 2018 végéig

Országos CNG-kúthálózat épülhet ki Magyarországon 2018 végéig

2016. július 26., kedd
Országos CNG-kúthálózat épülhet ki Magyarországon 2018 végéig

A következő két évben 39 új CNG (sűrített földgáz) töltőállomás épülhet Magyarországon, a Rajna-Duna, a kelet-mediterrán, valamint a mediterrán folyosó mentén, az Európai Unió tagállami küldötteiből álló bizottsága támogatta egyebek mellett ezt a projektet is - közölte a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE).

Az egyesület az MTI megkeresésére tájékoztatott arról is, hogy a projekt a Pannon Fuel Kft. által vállalt mintegy egymillió eurós önrész befizetése után, várhatóan az idén ősszel indulhat. Emellett a töltőállomások kivitelezésére 10 millió eurót nyert el Magyarország az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) magyar keretéből. Az MGKKE kiemelte: a beruházás újabb lépés az Európai Unió alternatív üzemanyagokra vonatkozó irányelvének teljesítéséhez, miszerint a tagállamoknak 2025-ig ki kell építeniük egy megfelelő sűrűségű CNG-töltőhálózatot a főbb gerinchálózatok mentén. A közlemény idézi Domanovszky Henriket, az MGKKE elnökét, aki kifejtette: a fejlesztés révén 2018 végére a CNG-kutak száma elérheti akár a 60-at is Magyarországon, mivel a PAN-LNG Projekt keretében már jelenleg is folyamatban van több új töltőállomás létesítése. Az egyesület korábbi közleménye szerint az MGKKE által kidolgozott PAN-LNG Projekt elsődleges célja a földgáz alapú közlekedés fejlesztéséhez szükséges infrastruktúra magyarországi kiépítésének előkészítése és az első LNG- (cseppfolyós földgáz), valamint a meglévő CNG- (sűrített földgáz) üzemű járműveket egyaránt kiszolgáló töltőpontok kialakítása, ezek gázellátásának biztosítása. Jelenleg nyolc hivatalos CNG-töltőállomás működik Magyarországon. A CNG - nem azonos az LPG néven ismert autógázzal - 200 bar nyomásra sűrített metángáz, amely lehet földgáz vagy megújuló forrásból származó kísérőgáz is. Molekulaszerkezete miatt a metán égésekor sokkal kevesebb káros anyag fejlődik, és kevesebb szén-dioxid keletkezik, mint más hajtóanyagok esetében. A CNG meghajtású járművek szén-dioxid-kibocsátása a dízelmotorokénál mintegy 10 százalékkal, a benzinmotorokénál mintegy 25 százalékkal alacsonyabb.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.