Négyfős flashmob az SZTE-ért – a Fehérkéz Mozgalom még mindig az egyetem pénzügyeiről szeretne többet tudni (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

SAMSUNG CSC

Konkrétumok nem hangzottak el, habár az egyetemtől az adatok egy részét már megkapták. A flashmob résztvevőitől kérték, hogy hozzanak egy csomag zabot, az ötletet Török Márk nyílt leveléből vették. A pereskedés ősszel tovább folytatódik. Az Szegedi Tudományegyetem azt kéri, ha vannak bizonyítékaik, akkor hozzák nyilvánosságra.

Július 22-én péntek délután 3-ra, a napon álló hőmérő szerint 33 fokba hirdette meg flashmobját a Fehérkéz Mozgalom. A rendezvényen a kezdés után 5 perccel még 3 fő volt, ebből 2 szervező, de a sajtótájékoztató végére befutott Kovács Tamás, a PM helyi vezetője. A gyér érdeklődés okát az időpontban látták a szervezők, abban bíznak, hogy amikor már egyetemisták is lesznek Szegeden, akkor többen gyűlnek össze.

A mozgalom azt kérte, hogy hozzon mindenki egy csomag zabot, amivel kifejezik „nemtetszésüket az egyetemünket átszövő korrupció ellen”. Az ötletet egy Török Márk (SZTE EHÖK elnök) által írt levélből vették, aki a dékánok lemondásra felszólító üzenetére válaszolta azt, hogy „tisztesség dolgában biztosíthatom Önöket: Nincsenek lovaim, következésképpen zabot sem veszek egyetemi forrásból”. Saját felhívásukban ez úgy jelent meg, hogy „a járókelők felajánlhatják adományaikat egy kis zacskó zab formájában. Ezáltal a mecénás azzal a tudattal hajthatja álomra a fejét, hogy pártfogó tevékenységének köszönhetően az egyetemnek kevesebb pénzt kell fordítani házi lovardák fenntartására, így nőhet az oktatásra fordítható közpénz.”

„A kért adatokat megkaptuk az egyetemtől CD formátumban, azonban az a probléma, hogy amire kíváncsiak lettünk volna – a bérkiegészítések, amiket jogtalanul vesznek fel -, arról ezekben a dokumentumokban nincsen szó. A pályázatokról is szeretnénk tudni, mire adták be, mennyit kaptak” – nyilatkozta a mozgalom szóvivője, Janotka Bálint. Újságírói kérdésre azt mondta, például arra találtak bizonyítékot, hogy „a szentpétervári balettben közpénzből szórakoznak vezetők”. Az orosz balettmotívum megjelenik Török Márk levelében is, igaz, más várossal: „nem járok közpénzen, családostul a moszkvai balettba”. Janotka azonban nem kívánja kiadni a bizonyítékot tartalmazó CD-t senkinek.

SAMSUNG CSC

Elnézést kért azért, hogy konkrétumok említése nélkül hívott össze sajtótájékoztatót. Október 5-én lesz annak a pernek a tárgyalása, amelyben szeretnék elérni, hogy további olyan adatokat hozzon nyilvánosságra az SZTE, amely álláspontjuk szerint a közre tartozik. Bíznak abban, hogy a per lezárultát követően már konkrétumokról is tudnak beszélni, habár olyat is állított, hogy a szükséges adatokkal már rendelkeznek a bérkiegészítésekről. „Nem egy-két emberről van szó, amíg nem tudunk mindenkiről pontosat, addig nem is fogjuk elmondani, mert akkor csak egyes ügyeken csámcsogna a sajtó” – magyarázta az újságíróknak a sajtótájékoztatón. Mikor a SZEGEDma munkatársa megjegyezte, hogy egy 12 karos egyetemről van szó (több mint 30 ezer hallgatóval), akkor úgy fogalmazott, hogy a mérete ellenére „nem olyan nehéz ezeket az ügyeket megtalálni”.

„Ha az EHÖK-ön belül vannak gondok, akkor nyilván azzal is foglalkozunk majd” – mondta a SZEGEDma újságírójának, mikor felvetettük, hogy a hallgatói önkormányzatot érintő problémás ügyekről már nem egy médium beszámolt a Népszabadságtól a Hír TV-ig. Török Márk lemondásának ügyében nem kíván nyilatkozni, habár ismeri személyesen is az EHÖK vezetőjét. Szerinte előbb a fejjel (az egyetem vezetésével) kell foglalkozni. Saját tapasztalatai szerint jól működött a Zeneművészeti Kar HÖK-je, mindig elégedett volt segítőkészségükkel, s „országos szinten kiemelkedő a hallgatói élet Szegeden”.

Előbb jogászokról, majd egy komoly jogászról beszélt, aki átnézi majd a most, s az esetleg a későbbiekben kiadott adatokat. Az előző heti flashmob azért maradt el, mert nem rendelkezett megfelelő jogi információkkal, így „nem tudta, hogy ez is tüntetésnek minősül”. Újságírói kérdésre, hogy miért nem szólt a szakember, azt válaszolta, „mert átlagos projektekben” nem kérik ki a tanácsát. Beszélt vezetőségről is, de személyüket nem kívánta megnevezni. A Fehérkéz Mozgalmat egy baráti közösségként jellemezte, céljuk a jövőben hivatalos formát – pl. alapítványit – ölteni. Ha máskor nem, legkésőbb akkor kiderül, hogy kik érzik problémásnak a Szegedi Tudományegyetem pénzügyeit.

SZTE: A Fehérkéz hozza nyilvánosságra a bizonyítékokat!

„Amennyiben a Fehérkéz Mozgalom rendelkezik bármilyen bizonyítékkal, akkor a Szegedi Tudományegyetem szívesen fogadja azt, sőt, nyomatékosan kéri a szervezetet, hogy hozza nyilvánosságra, vagy egyeztessen az egyetemmel ezzel kapcsolatban” – nyilatkozta Bittner Péter, az SZTE Közkapcsolati Igazgatóság vezetője.

no images were found

Előző sztori

Kósa Lajos Tusványoson: nemzeti szuverenitást érintő kérdés, hogy Magyarország eldönthesse, kik a polgárai

Default thumbnail
Következő sztori

Több száz migráns indult meg gyalog Belgrádból a magyar határ felé

Legutóbbi hasonló cikkek