NATO-csúcs – Szijjártó: Magyarország jól teljesít a védelmi költségek terén

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

LAJCÁK, Miroslav; Szijjártó Péter

Magyarország kifejezetten jól teljesít a védelmi költségek terén, amelyek a 2014-es newporti NATO-csúcstalálkozó óta 20 százalékkal növekedtek, s ez a negyedik legnagyobb költségnövelést jelenti a tagállamok között – mondta az MTI-nek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Varsóban, ahol a tárcavezető részt vesz a pénteken kezdődő kétnapos NATO-csúcson.

Szijjártó Péter “rendkívüli jelentőségűnek” minősítette a varsói csúcstalálkozót, mivel az itt hozandó döntések révén megerősítik a szövetség védelmi képességeit, ezen belül a keleti szárnyat.

A miniszter kilátásba helyezte, hogy a newporti csúcs döntéseinek alapján létrejövő gyorsreagálású erők keretében Magyarországon jövőre megalakul az egyik előretolt irányítási egység (NATO Force Integration Units – NFIU) a 8 kelet-európai elem közül. Szijjártó Péter hangsúlyozta: az NFIU létesítése nem jár csapatállomásoztatással, parancsnoki pontról van szó, ahol Magyarország esetében 40 NATO-tiszt – köztük 20 magyar – fog szolgálatot teljesíteni.

Szijjártó Péter megerősítette: a mintegy 5 ezer fős, lándzsahegynek is nevezett nagyon gyorsan bevethető erő (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF) keretében 2018-ban, az olasz irányító parancsnokság idején egy magyar lövészszázad fog majd szolgálatot teljesíteni.

A külügyminiszter kitért arra is: a Varsóban hozandó döntések értelmében négy, összesen mintegy 4 ezer fős nemzetközi zászlóalj állomásozik majd rotációs rendszerben Lengyelországban és a balti államokban. Mint mondta, az ilyen katonai jelenlét összhangban van a NATO-Oroszország alapokmánnyal.

Magyarország ebben a rotációs alapú állomásoztatásban nem vesz részt, viszont magyar katonák jövőre a visegrádi országok katonáival együtt rotációs alapon három hónapig gyakorlatoznak a balti országokban.

Az észak-atlanti szövetség kétnapos varsói csúcstalálkozóját 28 tagország állam-, illetve kormányfőinek részvételével, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár elnökletével tartják. A magyar delegációt Orbán Viktor miniszterelnök vezeti.

Szijjártó Péter a bevándorlásról is tárgyalt macedón kollégájával

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken és szombaton részt vesz a NATO-tagállamok varsói csúcstalálkozóján, amelynek alkalmával Nikola Poposzki macedón külügyminiszterrel egyeztetett egyebek mellett a bevándorlási helyzetről.

Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztérium által az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett támogatója Macedónia NATO-integrációs törekvéseinek.

A bevándorlási hullám megállításában Macedónia kulcsszerepet játszott, ezért Magyarország továbbra is megadja a szükséges segítséget az országnak a görög-macedón zöldhatár ellenőrzésének fenntartásához.

A bevándorlási hullámot a nyugat-balkáni országok csak akkor tudják feltartóztatni, ha a stabilitásuk biztosított, amihez a NATO-tagság nagymértékben hozzájárulhat – közölte a miniszter. Hozzátette: ezért Magyarország támogatja a NATO nyugat-balkáni bővítését.

Előző sztori

Euro 2016: ismét lehet szavazni Gera Zoltán góljára

Következő sztori

Illegális bevándorlás: az ENSZ aggódik a szerb-magyar határon várakozó migránsokért