Közélet

Molnár kőkemény kritikája: Botka nem működtette jól a választmányt

Molnár kőkemény kritikája: Botka nem működtette jól a választmányt

2016. július 5., kedd
Molnár kőkemény kritikája: Botka nem működtette jól a választmányt
mszp_sajttaj02kf

Az MSZP új elnöke innovatív külsős miniszterelnök-jelöltet keres, Szeged polgármesterére a szakértői háttér felállításában számít. A HVG-nek ugyanakkor azt is kifejtette, Botka László nem működtette jól a párt országos választmányát, ezért szavazták őt le saját párttársai.

Nem múlik el nap az MSZP tisztújító kongresszusa óta, hogy a frissen megválasztott pártelnök,

Molnár Gyula

ne üzenne valamit az országos sajtón keresztül

Botka László

bukott országos választmányi elnökének. Korábban a SZEGEDma.hu is beszámolt arról, hogy a Népszabadság szocialista forrásai szerint Szeged polgármestere vérig sértődött azon, hogy

két ciklust követően leszavazták saját párttársai,

és elveszítette a választmányi elnöki posztot, melyet stratégiai fontosságúnak tartott miniszterelnök-jelölti ambícióinak további dédelgetéséhez, így nem is kíván egyelőre egyeztetni saját politikai jövőjéről az új vezetéssel.

Kedden a HVG Online közölt hosszú interjút Molnár Gyulával,

amelyben a pártelnök már nemcsak azt jelentette ki határozottan, hogy külsős kihívóval készülnek a Fidesz és

Orbán Viktor

ellen 2018-ban, de azt is megfogalmazta, hogy Botka bizony rosszul működtette a választmányt... "A pártban mindenki tiszteli azt a munkát, amit Botka László a pártért és Szegedért tett, de a választmányt nem működtette jól. Botka a legnagyobb mandátummal nyert szocialista politikus, bolond lenne a párt, amely elengedné. Pártpolitikus miniszterelnök-jelöltből nem látok ma erősebbet Botka Lászlónál, de inkább valamilyen, árnyékkormányhoz hasonló szakértői háttér felállításában számítanék rá. És inkább afelé hajlok, hogy ne pártpolitikus, hanem innovatívabb miniszterelnök-jelölttel álljunk elő. Olyan, a jelölése pillanatában már ismert szereplővel, akiről elhiszik az emberek, hogy ha nyer, akkor az ország egyik fele nem érzi magát vesztesnek" - nyilatkozta Molnár Gyula.

Az előszobától a szakértői háttérig

Az új MSZP-elnök számos korábbi nyilatkozata közül említést érdemel, hogy

közvetlenül pártelnökké választását követően úgy fogalmazott:

a választmányi elnöki pozícióból távozó Botka Lászlónak azt ajánlja, hogy “ne kifelé, hanem felfelé mozogjon a pártban”. Ekkor arra utalt, szeretné, ha belépne a tőle régóta várt miniszterelnök-jelölti szerep előszobájába azzal, ha a kormányzati felkészüléssel kapcsolatos vezetője lenne a pártnak. Szeged polgármestere vezethetné a pártban azokat a tárgyalásokat, amelyeken kialakul, hogyan és kivel indul az MSZP a 2018-as választáson - hangzott el.

Néhány nappal később aztán az MTI-nek adott nagyinterjúban

az önálló MSZP-s miniszterelnök-jelöltet firtató kérdésre úgy felelt: külsős vagy pártpolitikus lesz. Ha utóbbiról van szó, akkor az MSZP elsősorban Botka Lászlóban gondolkozik, ezért kérte őt arra, hogy irányítsa a kormányzati munkára való felkészülést.

Közben viszont a baloldali Népszabadság megírta:

forrásaik szerint Botka nagyon megsértődött azon, hogy

Hiller Istvánt

választották meg helyette a választmány élére. A kongresszus után ugyan azt mondta, hogy dolgozik tovább a párt 2018-as választási győzelméért, de sokatmondóan szegedi polgármesterségét nevezte meg a legfontosabb általa birtokolni óhajtott pozícióként, és hallani sem akar arról, hogy másról is tárgyaljon Molnár Gyulával. Szeged polgármestere

a Népszaván keresztül

csak annyit válaszolt, üzent vissza: "Határozott elképzelése van arról, hogy a győzelem érdekében mit kellene tennie a pártnak a következő két évben. A választási stratégia meghatározása azonban már a frissen megválasztott elnökség feladata és felelőssége. Amennyiben ezzel a stratégiával azonosulni tud, minden erejével küzdeni fog, de csak akkor. Amíg fogalma sincs arról, miben kellene szerepet vállalnia, nem tud nyilatkozni arról, részt akar-e venni a program végrehajtásában."

Végül egy nappal a HVG-írás megjelenése előtt, hétfőn a Magyar Idők cikkében

már inkább a külsős jelölt felé hajlott az új elnök. "Megerősítem azt a hírt is, hogy kétféle miniszterelnök-jelöltje lehet az MSZP-nek: vagy pártpolitikus, vagy külső személy. Ha pártpolitikusban gondolkodunk, akkor nincs más a fejemben, mint Botka László. A világ ugyanakkor arrafelé megy, hogy inkább külső személlyel töltik be ezt a pozíciót" - fejtegette.

Picikét eltávolodva Molnár Gyula nyilatkozataitól, ezt pedig a szegedi internetezők gondolják Botka László június 25-i bukásáról:

http://www.youtube.com/watch?v=9V1hxdB-1GA

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.