Közélet

Migrációkutató Intézet: menekülteket befogadnának a magyarok, de a gazdasági bevándorlókat elutasítják

Migrációkutató Intézet: menekülteket befogadnának a magyarok, de a gazdasági bevándorlókat elutasítják

2016. július 12., kedd
Migrációkutató Intézet: menekülteket befogadnának a magyarok, de a gazdasági bevándorlókat elutasítják

A társadalom többsége számára fontosak a humanitárius megfontolások, így a magyarok kétharmada a tényleges menekülteket befogadná, ugyanakkor a jobb megélhetés reményében Európába érkezőket a megkérdezettek jellemzően elutasítják - olvasható a Migrációkutató Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásában, amelynek eredményeit kedden közölték az MTI-vel.

A felmérés szerint - amely május 17. és június 4. között készült kétezer ember megkérdezésével - a magyar társadalom többsége úgy látja, a mostani migrációs hullámban alapvetően gazdasági migránsok érkeznek Európába. A legfontosabb aggályként a biztonsági kockázatok érdemi növekedését jelölték meg a válaszadók, és e meggyőződésüket erősíti, hogy a migrációs nyomás fokozódása és az Európában elkövetett terrorista cselekmények számának növekedése között összefüggést látnak. A válaszadók negyede személyes tapasztalattal rendelkezik a migránsokról, amely alapvetően negatív - tették hozzá. Nyilvánvalóan nem függetlenül a kockázatoktól és a negatív tapasztalatoktól, a megkérdezettek mintegy háromnegyede egyáltalán nem szeretné, hogy településén migránsokat befogadó intézmény jöjjön létre. A válaszadók mintegy fele együttműködést vár el a segítséget kérőktől, de egyéb tekintetben nem tartja lehetségesnek a migránsok közötti különbségtételt. Közölték azt is, hogy a kutatás során egyértelműen kiderült: a migráció kérdésében a magyar társadalom számára meghatározó fontosságú a tagállami szuverenitás: a megkérdezettek döntő többsége szerint a tagállamoknak kell dönteniük az Európai Unió területén benyújtott menedékkérelmekről, illetve arról, hogy kik telepedhessenek le az adott tagállamban. A schengeni határok védelmét ugyanakkor a megkérdezettek több mint fele az EU szakosított szervére bízná - írták. A válaszadók szűk többsége növelné a közbiztonság feladatainak ellátásához szükséges hazai kapacitásokat, ami a szubjektív biztonságérzet társadalmi fontosságát tükrözi. Utóbbira utal a migránsok határzárral (kerítéssel) történő feltartóztatása mellett kialakult széles körű konszenzus is; szintén elsöprő többséget élvez a honvédség határvédelmi feladatokba történő bevonásának támogatása. A szigorú, hatékony határvédelmet a válaszadók többsége az EU-tól és a magyar kormánytól is elvárja - áll a kutatásban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.