Közélet

Kitüntetés és ítélkezési szünet a Szegedi Ítélőtáblán

Kitüntetés és ítélkezési szünet a Szegedi Ítélőtáblán

2016. július 18., hétfő
Kitüntetés és ítélkezési szünet a Szegedi Ítélőtáblán

A Bíróságok Napját első alkalommal 2001-ben ünnepelték meg hazánkban. Az Országos Igazságszolgáltatása Tanács (OIT) július 15-ét a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikk kihirdetésének évfordulóját nyilvánította a bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapjává.

Ez a törvénycikk a magyar igazságszolgáltatás működésének meghatározó állomása volt. A jogszabály rendezte a közigazgatás és a bíráskodás elválasztását. Kiemelkedő jelentőséggel bír a bírói függetlenség deklarálása, amely szerint a bíró csak a törvénynek, illetve a törvényerejű szokásoknak volt alávetve. Ekkor szabályozták első ízben a bírák alkalmazásának szakmai feltételeit is. A törvénycikk hatályba lépésétől a bíró - a törvényben szigorúan meghatározott eseteket kivéve - elmozdíthatatlanná és áthelyezhetetlenné vált. A Bíróságok Napján adja át a OBT soros elnöke a Juhász Andor díjakat bíráknak és igazságügyi alkalmazottaknak kiemelkedő igazságszolgáltatási tevékenységük és példamutató életpályájuk elismeréseként. A díjat az OIT alapította, Juhász Andornak, a Magyar Királyi Kúria elnökének emlékére. Az idei ünnepségen a Szegedi Ítélőtábla két bíráját is kitüntették. A Juhász Andor-díj Arany fokozata elismerést vehette át dr. Kemenes István polgári kollégiumvezető, címzetes kúriai bíró. Dr. Kemenes István jogász doktori diplomája megszerzését követően három évig a Szegedi és a Makói Járásbíróságon ítélkezett. 1981-től a Csongrád Megyei Bíróság tanácselnöke, majd polgári-gazdasági kollégiumvezetője volt. A Szegedi Ítélőtábla polgári kollégiumának a táblabíróság megalakulásától, 2003-tól a vezetője. Szakterülete az üzleti, gazdasági szféra polgári jogi jogvitái. Kutatási területe a kötelmi jog, szerződési jog. Több mint 50 publikációja jelent meg, számos könyv társszerzője. A jogász és közgazdász hallgatók képzésében évtizedeken át egyetemi oktatóként tevékenykedett. Az új Polgári törvénykönyv kodifikációjának kezdetektől fogva aktív részese volt. 1998-ban a köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti-keresztjével tüntette ki. A Juhász Andor-díj Ezüst fokozata kitüntetésben részesült dr. Nikula Valéria büntető bíró, akit 1974-ben nevezzek ki a Békéscsabai Városi Bíróságra. A Békés Megyei Bíróságon 1986-tól 1988-ig megyei bíró volt, majd a Szolnok Megyei Bíróságon tanácselnöki feladatokat látott el. A Szegedi Ítélőtáblának megalakulásától, 2003-tól tagja. Szakterülete a büntetőjog. Korábbi elismerései: a Kiváló Munkáért kitüntető jelvény és az Igazságügy Kiváló Dolgozója, majd 2009-ben a köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti-keresztjével tüntette ki.

Ítélkezési szünet a Szegedi Ítélőtáblán

A jogszabályi rendelkezések értelmében július 15-én, pénteken, a Bíróságok Napjával megkezdődött a bíróságokon – így a Szegedi Ítélőtáblán is – az ítélkezési szünet, amely augusztus 19-ig, péntekig tart. Büntetőügyekben a bíróságok törvényi feladataikat ez idő alatt is folyamatosan ellátják, a határidők számítását a törvénykezési szünet nem érinti. A büntetőügyek esetében a büntető bírák eljárnak az előállításos ügyekben, a gyorsított eljárásokban, döntenek a kényszerintézkedések alkalmazásáról pl.: előzetes letartóztatás elrendelése, vagy a gyanúsított szabadlábra helyezéséről. Az ítélkezési szünet alatt polgári perekben és fizetési meghagyásos eljárásokban a felekre nézve megállapított határidők a törvénykezési szünetbe nem számítanak bele. Fellebbezési határidő esetén például a fél részére 2016. július 1-jén kézbesített fellebbezéssel megtámadható határozat 15 napos fellebbezési határideje csak 2016. augusztus 23. napján jár le. A Szegedi Ítélőtáblán az ítélkezési szünet alatt a polgári és a büntető irodák ügyfélfogadási rendje a következőképpen alakul – hétfőn reggel 9 órától délután 2 óráig, a hét többi munkanapján 10-től 12 óráig kereshetik fel az ügyfelek az irodákat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.