Közélet

Illegális bevándorlás: ítéletet hirdettek a röszkei tömegzavargás ügyében + FOTÓK

Illegális bevándorlás: ítéletet hirdettek a röszkei tömegzavargás ügyében + FOTÓK

2016. július 1., péntek
Illegális bevándorlás: ítéletet hirdettek a röszkei tömegzavargás ügyében + FOTÓK
itelet_migransok08_gs

Az idős asszony, a kerekesszékes fiatalember és a mankóval közlekedő férfi egy-egy évnyi felfüggesztett, a többiek letöltendő szabadságvesztést kaptak a röszkei tömegzavargás miatt indult perben.

A hetedrendű vádlottnak három évre, a többieknek pedig egy év két hónapra kell börtönbe vonulniuk. Az ítélet szerint tömegzavargás résztvevőjeként lépték át tiltott módon a határzárt tavaly szeptember 16-án Röszkén a közúti határátkelőhelynél. Elmarasztaló ítéletet hozott első fokon a Szegedi Járásbíróság a röszkei közúti átkelőnél 2015 őszén történt tömegzavargás miatt indult per kilenc szíriai és egy iraki állampolgárságú vádlottjának ügyében pénteken. A bíróság határzár tiltott átlépésének - tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett - bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottakat. Hat férfit egy év két hónap börtönbüntetéssel sújtott a bíróság, és négy évre kiutasította őket. Egy vádlott - aki az átkelőnél megafonon keresztül is beszélt a tömeghez - három év börtönt kapott. Az ügy rossz egészségi állapotú vádlottjait egy év - négy, illetve két évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélték. Közülük két férfit szintén kiutasított a bíróság, a már oltalmazott státust kapott nő esetében azonban nem adott helyt az ezt kérő ügyészi indítványnak.

Arany János

bíró a döntés indoklásakor kifejtette, Magyarországon ez az első ilyen per. A bíróságnak az eljárás során azt kellett vizsgálnia, hogy a vádlottak szándékosan léptek-e magyar területre, és ezt jogosulatlanul, tömegzavargás résztvevőjeként tették-e. A bíró közölte, a bűncselekmény alapesete - a határzár tiltott átlépésének bűntette - elkövetését a vádlottak többsége elismerte. Elmondták, látták az átkelőnél kialakított határzárat, az úton elhelyezett, drótakadállyal megerősített kaput, az ott összegyűlt rendőri erőket, vallomásaikban többen a kődobálásról, illetve könnygáz- és vízágyúhasználatról is beszámoltak. A jogszabályok alapján a részvétel a fizikai jelenlétet, a nyílt rendbontásban való közreműködést jelenti. Az ügyészség sem vádolta azzal a terhelteket, hogy erőszakos cselekményeket követtek el, de kihasználták a határ erőszakos kinyitását és ellenőrzés nélkül léptek magyar területre - mondta Arany János. Hozzátette: a vádlottak nem akartak regisztrálni, jelentkezni a közeli tranzitzónánál. A kiszabott büntetésekkel kapcsolatban a bíró közölte, hat vádlottat a törvényi minimumot alig meghaladó szabadságvesztésre ítélt a bíróság, rendelkezve arról, hogy a büntetés kétharmadának letöltése után feltételes szabadságra bocsáthatók. (Ez megfelel a vádlottak által az előzetes letartóztatásban töltött időnek.) A hetedrendű vádlott azonban saját vallomása szerint is tíz percig beszélt egy megafonba, amelyet azután vett föl, hogy kiesett egy, a tömeget irányító férfi kezéből - tette hozzá. A bíróság álláspontja szerint így ő szervező, irányító szerepet töltött be. A megromlott egészségi állapotú vádlottak esetében pedig a bíró lehetőséget látott a szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztésére. A határzárral kapcsolatos bűncselekmények esetében a törvény erejénél fogva kötelező a kiutasítás alkalmazása, ezt csupán az oltalmazott státust kapó vádlottnál lehetett mellőzni - fejtette ki a bíró.

Ambruzs Norbert

ügyész fellebbezést jelentett be, hosszabb tartamú szabadságvesztés és kiutasítás, illetve végrehajtandó börtönbüntetés kiszabása érdekében. A vádlottak és védőik felmentést, enyhítést, illetve a kiutasítás mellőzését kérték. A bíróság - ügyészi indítványra - fenntartotta a három év börtönnel sújtott férfi előzetes letartóztatását. A többi vádlott letartóztatása, házi őrizete megszűnt.

Korábban írtuk:

Ahogy

megírtuk

, az eljárás megszüntetését, illetve a vádlottak felmentését kérték az ügyvédek a röszkei tömegzavargás miatt indult perben. Az ügy nyolcadrendű vádlottja egy hatvan év feletti, cukorbeteg, fél szemére vak asszony. Az már a szerdai tárgyaláson kiderült, hogy ő megkapta az oltalmazotti státuszt Magyarországon. Emiatt ügyvédje az ő esetében a büntetőeljárás megszüntetését kérte. Az oltalmazotti státusz ugyanis kizárja a büntethetőséget a határ jogtalan átlépése esetében. A kilencedrendű vádlott kerekesszékben ül, a tizedrendű pedig mankóval közlekedik. Az ő esetükben folyamatban az oltalmazotti státusszal kapcsolatos eljárás, így a védőjük a büntetőeljárás felfüggesztését kérte, amíg kiderül, hogy megkapják-e ezt a státuszt.

Mint ismeretes

, csatatérré változott a régi röszkei határátkelőhely tavaly szeptember közepén, a migránsok rohamoztak, kövekkel, botokkal dobálóztak, a rendőrök könnygázzal és vízágyúval védték meg a magyar határt. Az eljárás során

a vádlottak tagadták

, erőszakos cselekményt követtek volna el. A vádirat szerint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetése után, tavaly szeptember 16-án több száz migráns gyülekezett a Röszke-Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarország belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést feszegetve próbálta azt kidönteni, majd néhányan kövekkel dobálták meg a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. Egy férfi megafonnal a kezében különböző nyelveken beszédeket tartott, és megpróbálta irányítani a magyar rendőrökkel szemben fenyegetően fellépő tömeget. A tömegzavargás résztvevői végül kidöntötték a határt védő kaput, amelyen keresztül – mások mellett – a vád alá helyezett tíz ember jogosulatlanul magyar területre lépetek. Őket a rendőrök kiemelték a tömegből, majd őrizetbe vették. A csütörtöki tárgyalási napon

a vádlottakért demonstráltak Szegeden

, amit a Fidesz szóvivője,

Halász János

felháborítónak nevezett, szerinte a bevándorláspárti erők a röszkei tömegzavargás vádlottjai ügyében a bíróság előtti akciójukkal azt hirdetik: a törvénytelenséget és a bűncselekményt elkövető bevándorlók a törvények felett állnak.

További részletek hamarosan!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.