Közélet

Illegális bevándorlás: egyre romlik a Horgosnál éhségsztrájkot folytató migránsok állapota

Illegális bevándorlás: egyre romlik a Horgosnál éhségsztrájkot folytató migránsok állapota

2016. július 28., csütörtök
Illegális bevándorlás: egyre romlik a Horgosnál éhségsztrájkot folytató migránsok állapota
Illegális bevándorlás - Éhségsztrájkot folytató migránso

Egyre romlik a szerb-magyar határ közelében, Horgosnál éhségsztrájkot folytató migránsok állapota - mondta el a közmédia helyszíni tudósítója csütörtök délelőtt az MTI-nek. A közel hetven migráns ötödik napja várja, hogy Magyarország megnyissa előttük a határt.

A magyar határ melletti tisztásra vasárnap érkezett meg 130 migráns gyalog Belgrádból, ahonnét eredetileg mintegy 300-400, főleg afganisztáni és pakisztáni migráns indult útnak még péntek délután. Közülük sokan feladták és a közeli tranzitzónába távoztak, majd többen újra csatlakoztak a csoporthoz. Azok közül, akik az éhségsztrájk mellett kitartottak, hatot kórházba szállítottak, mert rosszul lettek. Szerdán a demonstrálók a szájukat is beragasztották, és csak vizet hajlandóak magukhoz venni. Az állapotuk romlásához az is hozzájárul, hogy egész nap a tűző napon ülnek. Azt mondják nem Magyarországra akarnak menni, "szabad átjárást" akarnak Nyugat-Európába. A szerb-magyar határhoz közeli tranzitzónák és befogadóállomások telítettsége miatt a szerb hatóságok szerdán önkéntes alapon elkezdték a menekültek elszállítását a szerb-horvát határra, a sidi és adasevci táborokba. A szlovén hatóságok szerdán kilenc afganisztáni és pakisztáni migránst tartóztattak fel a horvát-szlovén határon. A bevándorlók egy török rendszámú kamionban voltak. A rendőrök a kilégzett szén-dioxidot érzékelő műszerrel ellenőrizték a járművet, így vették észre a fóliák közt megbújt migránsokat. A hatóságok visszaküldték őket Horvátországba. Egy nappal korábban a szlovéniai Koper kikötővárosában egy Törökországból érkező teherhajón bukkantak migránsokra a szlovén hatóságok. A kilenc szíriai és három iraki a legénység segítségével rejtőzött el a fedélzeten. Menedékkérelmük benyújtása után egy menekültszállásra szállították őket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.