/

Hűtlen kezelés gyanúja a Ligetfürdő eladásánál: feljelentés-kiegészítést rendeltek el

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

jobbik_aquapolis001kf

A Ligetfürdő Kft. értékesítésével az igazságügyi könyvszakértő szerint legalább 2,4 milliárd forintos kár érte a várost. Német Ferenc Botka László ellen tett feljelentésének kiegészítését rendelte el a megyei ügyészség. Ezt követően döntenek arról, hogy elrendelik-e a nyomozást.

Különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentést Botka László polgármester ellen Német Ferenc, a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság külsős tagja június 23-án. Az igazságügyi könyvszakértő jelentése szerint legalább 2,4 milliárd forint vagyoni kár érte Szeged városát a Ligetfürdő Kft. értékesítése miatt. A szakértő szerint “Szeged eljárása miatt Szeged vagyona nem növekedett, hanem ezen összeggel tényleges vagyonvesztést szenvedett el”.

2007 decemberében döntött úgy Szeged, hogy elindít egy fürdőkomplexum-beruházást, a szerződéseket már a következő évben megkötötték, majd át is adták 2010-ben a Napfényfürdő Aquapolist. A tulajdonviszonyok a 2007-ben létrehozott cégben a következőek voltak: a város közvetlenül 53, a Szegedi Sport és Fürdők Kft.-n keresztül 27 százalékos tulajdonrésszel rendelkezett, a Hunguesté fennmaradó 20 százalék. A tulajdonosok közötti szerződés értelmében, ha letelik a beruházást 50 százalékban lehetővé tevő uniós támogatásért cserébe vállalt öt éves fenntartási kötelezettség, közösen meghirdetik értékesítésre a kft-t. 2015. december 1-jéig lehetett pályázni, de pályázat nem érkezett, mivel a fürdő 2010-es megnyitása óta veszteséget termelt, amelyet a magántulajdonos csaknem 3 milliárd forint tagi kölcsönnel és póttámogatással ellensúlyozott, így míg a Hunguest Zrt-nek 1,4 milliárdot kell fizetni, egy esetleges külső befektető a vételáron felül a tagi és banki kölcsönök kifizetésével is szembetalálta volna magát összesen 7,395 milliárd forint értékben

A Magyar Idők információi szerint csütörtökön a hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentés kiegészítését rendelte el a Csongrád Megyei Főügyészség, a feladattal a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságot bízták meg. Az országos lap által leírtakat megerősítette Szanka Ferenc csoportvezető ügyész, szóvivő. “Erre a lépésre akkor van szükség, amikor a feljelentésből nem lehet egyértelműen állást foglalni, hogy elutasítsuk, vagy alapos gyanú alapján elrendeljük a nyomozást. Ha a nyomozóhatóság, vagy az ügyészség úgy látja további iratok beszerzése, meghallgatások szükségesek, akkor ez erre lehetőséget ad. A határidő 15 nap, amely újabb 15 nappal meghosszabbítható” – nyilatkozta a SZEGEDma hírportálnak a szóvivő.

Arra nem tudott választ adni, hogy felmerülhet-e, hogy a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság elfogultságot jelent be. Azonban úgy véli, hogy az eljárási törvény ez esetben is szigorú határidőt, harminc napot szab, így valószínűleg nem halasztódik tovább a döntés. Hozzátette, bizonyos esetekben a nagy mennyiségű irat miatt ezt túlléphetik.

Előző sztori

Labdarúgás: ismét országos döntőre készülnek a szegedi veteránok

Következő sztori

Illegális bevándorlás: ítéletet hirdettek a röszkei tömegzavargás ügyében + FOTÓK