Három irányból lehet jönni frissen felújított úton a Hit Gyülekezete székházához, miközben kátyúkkal teli a szomszédos városrész + VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

bakto_aszfaltozas003kf

Alig több mint nyolc hónapon belül annyi felújítást hajtottak végre a Bika-tó környékén, hogy hamarosan minden irányból új úton lehet megközelíteni a Hit Gyülekezete központját. Az egérút jó lehet a baktóiaknak is, viszont kérdéses, mennyire szerencsés, hogy a 47-esről kertvárosias kis utcákra terelődik át a gépkocsiforgalom egy része. Eközben a szomszédos, körtöltésen belüli városrészben az utcák tele vannak kátyúval, ahogy ezt a Tisza Lajos Közéleti Egyesület videója is bemutatja.

Az országos sajtóig is eljutott, és nagy vitákat kavart a SZEGEDma.hu cikke arról, hogy Botka László szocialista polgármester házától a Hit Gyülekezete székházáig újítottak fel júliusban egy utcaszakaszt, egy egyébként lakatlan területen keresztül, közpénzből. Külön pikantériája a dolognak, hogy az érintett gyülekezet lelkésze Joób Márton MSZP-s városatya édesapja, Joób István. Foglalkozott a témával a Blikk, a 888.hu, a PesiSrácok.hu és a Blogstar.hu is többek között. Sokan felháborodtak azon, hogy a Hit Gyülekezete központjáig készült el az út, mely ráadásul a város első emberének háza előtt terül el, mások azt hangsúlyozták, hogy így el lehet jutni a szemétlerakóhoz. Itt azonban érdemes hozzátenni: a tavalyi felújítási időszakban is ezt célozta meg a város, ugyanis további két irányból is lehet jönni a szemétlerakóhoz. Ezt az útszakaszt alig nyolc hónapja, 2015. november második felében adták át. Mások azt emelték ki a közösségi oldalon tett hozzászólásaikban, hogy jó egérútnak tartják a 47-es út helyett ezt a szakaszt, a töltés másik kijáratán át a kis utcákon keresztül ki lehet jutni a körútra. Viszont valószínűleg ez a megnövekedett forgalom a fodorkertiek és a makkosházaiak részéről fog kritikákat kiváltani, hiszen kertvárosi, részben panelházas környékről van szó.

Az igény azonban tagadhatatlan, akár a baktói, a kiskertekben élő lakosokról, akár a Hit Gyülekezetéről van szó. Felmerül viszont, hogy szerencsésebb lett volna a szóban forgó egyházat anyagilag is bevonni az építésbe (akár – mint ahogy arra első írásunkban utalást tettünk – az egyházi keret fenntartása mellett pályázati úton forrást juttatni nekik a beruházáshoz), amely így a város és a gyülekezet közös sikere lehetett volna. A megspórolt pénzből más utcákat javíthatott volna az önkormányzat, ráadásul nem tűnne úgy, mintha az egyházi keret Botka László általi megszüntetése után is lennének az MSZP-s vezetésű Szegeden az egyenlők között még egyenlőbbek… Többek között a szomszédos, már töltésen belüli, Fodorkert városrész nem egy utcája szorulna renoválásra. A panelok mögött megbúvó kertváros egyes utcáin szinte több a kátyú, mint az ép felület. A fodorkertiek is régóta panaszkodnak útjaik borzasztó állapotba miatt, mindhiába. Tavaly a terület önkormányzati képviselője, az MSZP-s Szénási Róbert annyit üzent nekik Facebook-oldalán, hogy azért nem jut forrás Fodorkert útjaira, mert “a rendelkezésre álló keretből elsősorban a nagy forgalmú és tömegközlekedés által használt utakat igyekszünk rendbe tenni”…

A Tisza Lajos Közéleti Egyesület motorkerékpárral készített videójával arra kívánja felhívni fel a figyelmet, hogy Botka László polgármester közvetlen szomszédságán kívül más részei is vannak a városnak (illetve az érintett városrészeknek), amelyekért tenni érdemes, sőt, talán hamarabb is tenni kellett volna. Olyan (nem elhagyatott!) utcákat mutatnak be, melyeket ténylegesen lakóházak öveznek (szemben a most felújított szakasszal!), és egyébiránt borzasztó állapotban vannak. A motorkerékpár útját piros csíkkal jeleztük, a most rendbe tett, megépített útszakaszt zölddel, a Hit Gyülekezetének épülete Tölgyeskert Közösségi Központ néven szerepel.

Clipboard02

P. M. L. – T. M.

Előző sztori

Labdarúgás: tovább fejlődhet a vásárhelyi futball

Következő sztori

Halálos vonatbaleset történt Nagylakon