Közélet

Gyerekek bújócskázhatnának a Pulcz utcai gazban

Gyerekek bújócskázhatnának a Pulcz utcai gazban

2016. július 12., kedd
Gyerekek bújócskázhatnának a Pulcz utcai gazban
pulcz_utca02_gs

Olvasónk hívta fel szerkesztőségünk figyelmét a Pulcz utca 15. és 9. szám közötti elhanyagolt területre, amit valakik előszeretettel szemétlerakóként használnak. A terület egyik felén már akkora a gaz, hogy gyerekek bújócskázhatnának benne. Az önkormányzatot arról kérdeztük, kinek a felelőssége felszámolni a dzsumbujt.

Panaszos levél érkezett minap elektronikus postaládánkba: egy szegedi olvasónk azt írta, évek óta burjánzik a gaz a Pulcz utca egyik elhanyagolt területén, ráadásul valakik rendszeresen itt próbálnak megszabadulni a szeméttől. Fotós kollégánk a helyszínen járva, az eldobált üvegektől kezdve a teli szemeteszsákokig mindenféle hulladékot rejtenek a bokrok, a legtöbb üvegről pár a papír is leázott.

Kósa János

, az önkormányzat Környezetgazdálkodási és Közmű Osztályának vezetője hírportálunkat arról tájékoztatta, belterületen található gazos terület felszámolására akkor kötelezhetik a tulajdonost, ha a parcellán allergén növények, például parlagfű virágzik. Ha június 30. után még mindig burjánzanak az allergén növények, úgy a tulajdonost felszólítják annak irtására, végső esetben pedig akár büntetést is kiszabhatnak rá az el nem végzett feladatért. A hulladék tekintetében már nem ennyire egyértelmű a probléma felszámoltatása. Ugyanis a törvény kifejezetten szabadon kezeli a hulladék fogalmát. Lényegében, ami a tulajdonos számára érték, az nem minősül hulladéknak, csak az, amitől a „tulajdonosa megvált, amitől megválni kényszerült, illetve, amitől meg szeretne válni”. A bekerített területen elhelyezett hulladék eltakarítására a jegyző szólíthatja fel a tulajdonost, s ha a felhívásnak nem tesz eleget, akár meg is büntethetik. Kósa János felhívta a figyelmünket arra is, a be nem kerített területen eldobált hulladékkal szemben megint másként jár el a jogszabály: ha a szemetelő azonosítható, akkor a hatóság szólítja fel a takarításra; ha ismeretlen személy rakta el a hulladékot, akkor a telek tulajdonosának kell felszámolnia az áldatlan állapotokat. Amennyiben pedig a területnek nincs gazdája, úgy az önkormányzat végzi a takarítást. Az osztályvezető elmondta, a Pulcz utcában két területen is volt már hatósági eljárás, erre hivatkozva azonban a részletekről nem adhatott bővebb tájékoztatást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.