Élhető Szegedért Egyesület: Civil összefogás kell, hogy a városvezetés valódi egyeztetéseket folytasson a polgárokkal! + SZAVAZÁS

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

teniszpalya0_gs

Péter Szilveszter szerint a teniszpálya eldózerolása a Ligetben csak egy folyamat része, a városvezetés nem egyeztet megfelelő mélységben a lakossággal a beruházások ügyében. Az egyesületi elnök más civilekkel együttműködve változtatna ezen.

Össze kell fognia a civil szervezeteknek, meg kell akadályozni, hogy a városvezetés önjáró legyen” – nyilatkozta Péter Szilveszter, az Élhető Szegedért Egyesület elnöke a SZEGEDma hírportálnak. A szervezet vezetője úgy tapasztalja, nem törődik a polgárok véleményével az önkormányzat. Álláspontjának bizonyítékát látja az Erzsébet Liget Horthy-korszakban épített teniszpályájában, amelyet a tervek szerint a nyár végével eldózerolnak. Erről a tervről nem beszéltek a lakossági fórumon, sőt még májusban is a komplexum megmaradásával számoltak.

A hirtelen jött változtatáshoz ragaszkodik a városvezetés, annak ellenére, hogy egymásnak ellentmondó nyilatkozatok születtek arról, hogy miért kell a város legolcsóbb pályáját lebontani, amelyet nemcsak az 50-60 fős tagság, hanem a Forrás Hotel vendégei és sok, a sportágat kedvelő szegedi is használ. Előbb kutyafuttatóról, később erdőről, futópályáról, majd fitneszparkról esett szó. Lapunk információi szerint nem klasszikus jobb- és baloldali töréspontról van szó, nem csak az ellenzék sajnálná a teniszpálya lebontását.

A Szegedi Kinizsi Húsos Sport Klub tagsága tartja rendben és kezeli a területet, akik akár jogi utat is hajlandóak végigjárni, amennyiben szeretett pályájukról van szó. „A teniszpálya és annak építményei a sportkör, a ma már egyesületi formában működő civil szervezet tulajdonát képezi meglátásunk szerint” – mondta a sportkör képviseletét felvállaló Szabó Bálint. Ezen értelmezéssel szemben Nagy Sándor (Együtt) városfejlesztési alpolgármester közleményében úgy fogalmazott, a „terület maga elidegeníthetetlen és elbirtokolhatatlan önkormányzati tulajdon”.

peter_szilveszter02_gs

Péter Szilveszter nem érti, miért van szükség arra, hogy egyik pillanatról a másikra változtassanak májusról júniusra, miközben nincs valódi egyeztetés, mert a korábbi fórumon ez még fel sem merült. A probléma az egyesület tagsága szerint hosszabb ideje fennáll. Az elnök példaként a Dugonics teret említette, „kőtengert csináltak olyan padokkal, ahol az ember a hátát sem tudja megvetni”. Az alpolgármesterrel ellentétben a zöld területek nyirbálását tapasztalja a városban, hozzátéve, parkolóhelyekből sincs megfelelő számú. Kritikájában kiemelte a Tisza Lajos körutat és a Kálvária sugárutat, amelyeknél a felújított részeken nehezebbé vált a közlekedés – tapasztalta. Az utóbbi esetében megjegyezte, a strasbourgi mintát maga is ismeri, ott azonban szélesebb, többsávos autóút párosult a „zöldített” sínekhez. „Nem hiszem, hogy túlzott demokrácia az, hogy három megoldási módot közzétesznek a Móra-múzeum szökőkútjával kapcsolatban, ez szinte csak gumicsont odadobása” – magyarázta az aktuális helyzetről.

„Nincsenek valódi beszélgetések, csupán pozícióból eredő megnyilvánulások vannak, mint Nagy Sándor nyilatkozatai arról, hogy mi lesz az újszegedi teniszpálya helyén. De kinek mutatta ezt meg? Kivel egyeztetett? Miért kell áldozatul esnie egy jól bejáratott, sokak számára kikapcsolódást jelentő teniszpályának? Ki tárgyalt a sportklubbal? Mint volt önkormányzati képviselő tudom, hogy mennyire óvatosan kell bánni ilyen beruházásokkal! Hagyjuk békén azt a helyet, ahol az emberek jól érzik magukat!” – vélekedett Péter Szilveszter. Példaként említette, hogy máshol egy fa kedvéért módosítják a kerékpárutat, a ligetben mégsem hajlanak a kompromisszumra.

liget001kf

Az Erzsébet Liget felújításában páratlan lehetőséget lát Péter Szilveszter. Hibának tartja, hogy csupán május elsején használják ki a területet a szegediek, pedig ez lehetne a „város Central Parkja” is. Mivel az utóbbi időszak városvezetései keveset tettek a Liget bekapcsolásáért a város vérkeringésébe, így most meg lenne a lehetőség a hiányosságok pótlására, de ehhez a helyiek igényeit pontosan meg kell ismerni.

Az Élhető Szegedért Egyesület vezetője azt szeretné, ha a szegedi önkormányzat eddigi gyakorlatán változtatna, s valódi beszélgetéseket folytatna a város lakóival. A rászánt idő olyan beruházásokban térül meg, amit valóban használnak az emberek. Az egyesület egyúttal várja és szívesen fogadja további civil szervezetek jelentkezését, megkeresését, hiszen mint mondja, valódi civil összefogással hatékonyabban lehetne fellépni például az újszegedi teniszpályák megmaradásáért is.

Ön szerint mi lenne a helyes döntés az újszegedi teniszpályák ügyében?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Előző sztori

Kakas Béla: Tusványos tovább erősítheti a hármashatár menti partnerséget

Következő sztori

Strandfoci: több korosztályban is eldőlt a megyei bajnoki címek sorsa + FOTÓK