Közélet

Brexit - Johnson: Nagy-Britannia nem fordít hátat Európának

Brexit - Johnson: Nagy-Britannia nem fordít hátat Európának

2016. július 19., kedd
Brexit - Johnson: Nagy-Britannia nem fordít hátat Európának

Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnése után sem fordít hátat Európának - mondta Boris Johnson brit külügyminiszter kedden.

Johnson

, aki

John Kerry

amerikai külügyminiszterrel tárgyalt Londonban, kedd esti közös sajtótájékoztatójukon kijelentette: érvényt kell szerezni a választók akaratának, amelyet a brit EU-tagságról júniusban tartott népszavazáson juttattak kifejezésre. A referendumon a többség arra voksolt, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból. Johnson szerint azonban ez semmilyen értelemben nem jelenti azt, hogy Nagy-Britannia "Európából is kilép", hiszen ez földrajzilag, történelmileg, kulturálisan és érzelmileg is lehetetlen lenne. A brit külügyminisztert ugyanakkor szinte végig arról kérdezték, hogy hajlandó-e bocsánatot kérni azoktól a külföldi politikusoktól, akikről az elmúlt években negatív, nem egyszer mélyen sértő nyilatkozatokat tett. Johnson kijelentette: e múltbeli kijelentéseit "kiragadták összefüggéseikből", és az általa tett megjegyzésekből mára egyébként olyan "gazdag szótár" halmozódott fel, hogy túl sok időt venne igénybe, ha mindenkit minden egyes kijelentéséért megkövetne. Johnson még 2007-ben, a The Daily Telegraph című konzervatív brit lapnak írt cikkében például "egy elmegyógyintézet festett szőke, szadista ápolónőjéhez" hasonlította Hillary Clintont, az amerikai Demokrata Párt elnökjelölt-aspiránsát.

Barack Obama

jelenlegi amerikai elnökről a The Sun című brit tömeglapban néhány hete megjelent cikkében azt találta írni, hogy Obama bizonyára azért távolíttatta el fehér házi irodájából Winston Churchill néhai brit miniszterelnök mellszobrát, mivel "részben kenyai származású" lévén nyilván nem rajong az egykori brit birodalomért, amelynek Churchill vehemens védelmezője volt. John Kerryt a keddi londoni sajtóértekezleten elsősorban Obama azon kijelentéséről kérdezték, hogy ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból, akkor az Egyesült Államok az EU-val folytatott kereskedelmi tárgyalásokra összpontosítja figyelmét, Nagy-Britannia pedig "a sor végére kerülne". Obama ezt még a népszavazás előtt, áprilisi londoni látogatásán mondta, ezzel is alátámasztva az amerikai kormány álláspontját, hogy Nagy-Britanniának az EU-ban kellene maradnia. Kerry a keddi sajtótájékoztatón kijelentette: az Egyesült Államok valóban azt szerette volna, ha Nagy-Britannia az unióban marad, de tiszteletben tartja a brit választók döntését. Hozzátette: a kétoldalú brit-amerikai kereskedelmi egyezmény ügye egyébként sem időszerű addig, amíg Nagy-Britannia ténylegesen ki nem lép az EU-ból. Az amerikai külügyminiszter hozzátette: a kialakult helyzetben az Egyesült Államok abban bízik, hogy a brit kilépési folyamat a lehető legsimábban lezajlik. Hangsúlyozta: a történtek semmilyen módon nem befolyásolják "a különleges és megbonthatatlan" brit- amerikai viszonyrendszert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.